Híreink

Csillagösvény találkozó és filmvetítés

Beszámoló: Csillagösvény találkozó és filmvetítés a Csaplárkultban

    2024. június 11-én, a Vámbéry Ármin Alapiskola 3.D és 4.D osztályos tanulói egy különleges esemény részesei lehettek a Csaplárkultban. Iskolánk diákjai megtekintették a “Most vagy soha!” című filmet, amely a Csillagösvény találkozó programsorozat keretében került megrendezésre. A vetítés díjmentes volt, lehetőséget biztosítva minden résztvevő számára, hogy részesülhessen ebben a csodás élményben.
    A “Most vagy soha!” egy 2024-ben bemutatott magyar történelmi kalandfilm, amely az 1848-as márciusi forradalom eseményeit dolgozza fel. A film rendezője Lóth Balázs, a forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk írták. A történet középpontjában Petőfi Sándor és társai állnak, akik az osztrák uralom elleni lázadásra készülnek, miközben egy kegyetlen habsburgi titkosrendőr, Farkasch, mindenáron megpróbálja megakadályozni őket. A film főszereplői között találjuk Berettyán Nándort, aki Petőfi Sándort alakítja, Mosolygó Sárát, aki Szendrey Júliát játsza, és Koltai-Nagy Balázst, aki Jókai Mórt formálja meg. A “Most vagy soha!” egy modern megközelítésű történelmi film, amely a klasszikus magyar filmek, mint a “Kőszívű ember fiai” vagy az “Egri csillagok” nyomdokain haladva kívánja bemutatni az 1848-as eseményeket. A filmvetítést követően Rákay Philippel találkoztunk, aki izgalmas kulisszatitkokat osztott meg velünk a filmforgatásról. Elárulta, hogy a produkció elkészítése 100 napig tartott, 1400 ember dolgozott a filmkészítés alatt, valamint betekintést kaptunk a forgatás mindennapjaiba. Ezenkívül közelebbről is megismerhettük Petőfi Sándor forradalmár és költő életét, különös tekintettel az 1848. március 15-i eseményekre. A film egyetlen nap eseményeit dolgozza fel, bemutatva, hogy milyen lehetett a forradalom napja.
    A Csaplárkult előtt a Geofolk Nemzetközi Népviseleti Fotókiállítást néztük meg, mely Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész alkotása. A programok ingyenes látogatása nem jöhetett volna létre a szervezők áldozatos munkája nélkül. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani nekik, hogy lehetővé tették számunkra ezt a gazdag és tanulságos napot.

Köszönjük!
3.D és 4.D osztály

 

Legfrisseb hírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3