Híreink

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

    2019. április 1-jén került megrendezésre a nagy múltú helyesírási verseny országos döntője. Milyen versenyről is beszélünk? Magyarországon már 22. éve vehetnek részt a felső tagozatos diákok ezen a színvonalas megmérettetésen. Ott a különböző fordulókat egy Kárpát-medencei döntő zárja, ahol a határon túli magyarság is képviseltetheti magát.
Szlovákiában az SZMPSZ vállalta magára ennek a tanulmányi versenynek a szervezését, és teljes odaadással már 21 éve bonyolítja a regionális fordulókat, valamint az országos döntőket is. Nálunk csak 2 kategória számára hirdetik meg, itt csak a 7. és 8. évfolyam diákjai mérhetik össze tudásukat, helyesírási ismereteiket.
    A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai már a kezdetektől jelentős sikereket érnek el ezen a tanulmányi versenyen. A felkészülés mindig hosszadalmas, igényes munkát követel, hiszen szép eredményeket csak biztos, határozott és széleskörű tudással lehet elérni. Maga a verseny 2 részből áll. A diákok először egy tollbamondást írnak, majd egy összetett feladatlapot töltenek ki. Mi mindent tartalmaznak ezek a lapok? Gyakran kell elválasztaniuk szavakat, pótolni a j-ly betűket, eldönteni, mit írunk nagy, illetve kis kezdőbetűvel. Tisztában kell lenniük a betűrendbe sorolás szabályaival, az egybeírás, különírás fortélyaival, a tulajdonnevek, a dátumok, számok írásával, és még hosszasan sorolhatnám.
    Hát ennek a versenynek az országos döntője került megrendezésre a már említett időpontban Érsekújvárott. A Vámbéry Ármin Alapiskolát 4 diáklány is képviselte, Gáspár Kata és László Kyra Emma az 1. kategóriában, Lunák Fanni Alexa és Nagy Szabina pedig a 2. kategóriában. A lányok nagyon szépen helytálltak, hiszen tiszteletre méltó eredményeket, 6., 9. és 10. helyet értek el. Legbüszkébbek azonban Nagy Szabina teljesítményére vagyunk, aki az országos döntőn az 1. helyezett lett. A lányok nemcsak egy felejthetetlen napot töltöttek el Érsekújvárban, hanem értékes könyvjutalomban is részesültek. Gratulálunk nekik, Szabinának pedig sok sikert kívánunk, hiszen ő jelen lesz 2019. május 25-én Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőben.

Török Angelika

ta1

ta12

szs nsz1

szs lf6

szs gk9

Legfrisseb hírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3