Híreink

Vámbéry Ármin Földrajzverseny

    Iskolánk immáron ötödik alkalommal méltán biztosít helyszínt a Katedra-versenyek sorozatába tartozó Vámbéry Ármin Földrajzverseny részére. A verseny levelezős fordulóján résztvevő 22 csapatból 10 csapat jutott be az országos döntőbe. Az igényesen összeállított feladatok a híres utazó életrajzán kívül kitértek a Közel- Kelet, valamint Délvidék földrajzára is. A megmérettetésen iskolánk csapata az előkelő 2. helyezést érte el. Szívből gratulálunk Almási Rékának, Kiss Enikőnek és Antalics Dórának, 9.C osztály tanulóinak.

Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének értékelése

    Kedves olvasó, a Vámbéry Polgári Társulás és a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola közös szervezésében 2019. március 22-én sikeresen lezajlott a XIX. Vámbéry Napok keretén belül a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntője, melyre a levelező verseny első tíz helyezettje kapott meghívást. A döntőt nagy izgalommal várta minden csapat és felkészítő tanár, melyre az idei évben is Dunaszerdahelyen, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola falai közt került sor.

  A versenyzőket és felkészítőiket Domonkos Tímea tanárnő köszöntötte. Az országos döntőn Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke mondott nyitóbeszédet, majd Fibi Sándor, a Vámbéry Polgári Társulás választmányának tagja, a zsűri elnöke is bátorító szavakkal, jó tanácsokkal látta el a versenyző diákokat. A megnyitón részt vett Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója,  aki évről-évre lehetővé teszi a verseny megszervezését. A rövid köszöntő után a csapatok elfoglalták helyüket és Domonkos Tímea vezetésével megkezdődött a megmérettetés. A küzdelmet a háromtagú zsűri felügyelte, majd értékelte, melynek magam is tagja voltam. A rövid szünet alatt volt időnk a felkészítő tanárokkal egy kis eszmecserére, ötleteltünk, jó tanácsokkal láttuk el egymást a következő évad feladatival kapcsolatban.

    Az idei döntő kérdései és feladatai a levelező verseny feladatsoraira épülve álltak össze. A döntő két fordulóból állt, ami négy feladatot ölelt fel. A feladatok vegyesek voltak, minden témakört érintettek a levelező fordulókból. Elsőként egy hosszabb tesztet kellett a versenyző csapatoknak megoldaniuk. A továbbiakban Törökország vaktérképét kellett helyesen kitölteni, valamint képek alapján megállapítani, melyik török világörökségi helyszínről volt szó. Ez a feladat bizonyult döntő fontosságúnak, mivel alaposan szétrázta az idei nagyon erős mezőnyt. Azonban az alapos felkészülésnek köszönhetően sok csapat magabiztos és felkészült hozzáállásról és hozzáértésről tett tanúbizonyságot a térképismeret és térképhasználat terén. Kis szünet után a második fordulóban különféle fogalmak, helyszínek, személyek bemutatkozásai alapján kellett felismerni, megnevezni, hogy kire vagy mire vonatkozott a meghatározás. Utolsó feladatként egy keresztrejtvényt kaptak a versenyző csapatok, amely nehéz diónak bizonyult még a legfelkészültebbek számára is.

    Mialatt a csapatok a feladatokkal küzdöttek, a zsűri már a javítással foglalta el magát. A csapatok kimagasló felkészültségét bizonyítja, hogy az egyes helyezések sorrendjéről csak egy-egy pont döntött. Csak az első helyet megszerző csapat tudott magabiztos előnyre szert tenni a többiekhez képest. A feladatok eredményeként a következő sorrend alakult ki:

helyezés

csapatnév

csapattagok

felkészítő tanár

iskola

pontszám

1.

Madárkák

Turányi Réka,

Igar Éva,

Sikora Tamás

Zahorcsek Mária

Édes Gergely MTNY Alapiskola - Madar

85

2.

R.E.D.

Almási Réka, Antalics Dóra,

Kiss Enikő

Kitanovics Beáta

Vámbéry Ármin Alapiskola - Dunaszerdahely

75

3.

Gömöri pajkosok

Badin Álmos Bence, Gyenes František, Timár Mátyás

Pogány Edina

Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája - Rozsnyó

74

BartókoSokk

Édes Árpád,

Édes Krisztián,

Tóth Gergely

Fábrik Annamária

Bartók Béla MTNY Alapiskola - Nagymegyer

74

4.

Kelet lányai

Ferencei Andrea,

Orémus Ágota,

Ucekaj Lara

Lázár Csilla

Márai Sándor MTNY Gimnázium és Alapiskola - Kassa

66

5.

Eötvös bárói

Sipula Gergely,

Zács Bence Attila

Simonics Katalin

Eötvös Utcai MTNY Alapiskola - Komárom

65

Világjárók

Krnčan Veronika, Pásztor Réka, Schmidt Dávid

Gálus Terézia

Juhász Gyula Alapiskola - Léva

65

6.

Ármin és a mókusok

Bedecs Patrik, Kertész Ármin, Lénárt Dóra

Néma Dezső

Széchenyi István Alapiskola és Óvoda - Felsőszeli

63

7.

Komáromi dervisek

Farkas Fanni, Gyuricsek Ákos, Király Réka

Varga Tamás

Jókai Mór Alapiskola - Komárom

54

8.

Föcisták

Édes Réka,

Horváth Kitti,

Szabó Hanna

Kovács Zsuzsanna

Munka Utcai MTNY Alapiskola Komárom

52

 

    A feladatok sikeres megoldása után finom ebéddel vendégelték meg a résztvevőket az iskola éttermében. Ezt követően került sor a verseny hivatalos kiértékelésére és az ünnepélyes eredményhirdetésre. Fibi Sándor, a zsűri elnökeként értékelte az országos döntő feladatait, megköszönte a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak a felkészülést, a sok energiát és erőfeszítést, majd kihirdette a végeredményt. Minden csapat elismerő oklevélben részesült, értékes ajándékcsomaggal, valamint könyvjutalommal és természetesen nem kevés tapasztalattal, élménnyel gazdagodott. Az izgalmas délelőttre és a nagyszerű eredményekre Vámbéry Ármin új, 2018 novemberében leleplezett, egész alakos ülőszobrának koszorúzási ünnepsége tette fel a koronát. Köszöntőt mondott Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, ünnepi beszédet mondott Hóvári János nagykövet, turkológus, történész, valamint Zsoldos Péter az Arab-félsziget volt szlovákiai nagykövete. A jelenlévő neves tudósok, keletkutatók, tisztviselők mellett a versenyzők is koszorúikkal és főhajtással tiszteleghettek Vámbéry emléke előtt.

 

Legfrisseb hírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3