Híreink

Vámbérysek a könyvtárban

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”
Babits Mihály

 

    Manapság sajnos egyre kevesebben nyúlnak a könyvhöz. Az emberek elfelejtik, milyen érzés a tudás hasábjait forgatni, olvasni, értelmezni. Az informatika adta lehetőségek hatalmas teret nyújtanak, kinyitják a világ tudásának kapuját, azonban kisebb személyes kapcsolatot, érintést, érzelmet nyújtanak, mint egy klasszikus könyv. A nyomtatott papíralapú kiadvány hasábjait forgathatjuk, kézzel érzékelhetjük az olvasmány terjedelmét, képzeletünket szárnyaltathatjuk.
    A ma gyermekei egyre kevésbé folyamodnak az olvasáshoz - lehet az elektronikus vagy nyomtatott. A könnyebbik utat választják: a modern meséket és filmeket nézik, melyek során a rendező általi kész képeket látják a saját képzeletük helyett. Ezek lassan megsebesítik és kiölik a fantázia világát. Az olvasás attól válik csodássá, hogy mindenki másképp éli meg a történetet. A szerző megengedi, hogy mindenki a saját képzeletbeli világát bevigye a történetbe és egy egésszé tegye a leírtakkal.
    Március a könyv hónapja, ezért osztályunkkal, a III.C-vel a Csallóközi Könyvtár Ifjúsági tagozatán jártunk. Egy könyvtárismereti órán vettünk részt, ahol megismerkedhettek a gyerekek a könyvtár látogatás szabályaival és illemtanával. Bepillantást nyerhettek a könyvtár belső működésébe, a könyvek kategorizálásába és sorba rendezésébe. Lehetőségük nyílt beiratkozni, így aktív tagjává válni a könyvtárnak. Szép számban megragadták ezt a lehetőséget és kölcsönöztek ki könyvet.
    Az első lépéseket megtették az olvasóvá válásnak. Reménykedem benne, hogy egyre többen követik példájukat, és átélik az olvasás örömét.

Horváth Tamás

Legfrisseb hírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3