Híreink

Adni jó

    A Vámbéry Ármin Alapiskola tanulói a 2018/19-es tanévben megtapasztalják, hogy milyen jó adni. Marták Mónika tanító néni kezdeményezésére az idén első ízben megrendezett karácsonyi vásár bevételének nagy részét menhelynek adományozták. Decemberben a díszcsarnokban a gyerekek által a technika órákon - György Judit tanító néni koordinálásával - készített alkotásokat áruba bocsátották, hogy így tudjanak segíteni az elhagyott állatokon. Januárban az összeget folyósították az dunaszerdahelyi macskamentő polgári társulás transzparens számlájára. 

    Január 21-én Görcs Erika és Péntek Miriam, a polgári társulás vezetői ellátogattak az iskolánkba, hogy egy beszélgetés keretében megköszönjék a diákok és az iskola e nemes cselekedetét. Péntek Miriamtól megtudtuk, hogy ha valaki talál egy rászoruló, beteg vagy magára hagyott cicát, hívja őket, majd ők elszállítják a Rózsaligetben bérelt épületükbe. Az újonnan érkezett cicák első útja az állatorvoshoz vezet, ahol egy általános kivizsgálást végeznek el, hogy fény derüljön az esetleges lappangó betegségekre is. Majd két hétre külön helyiségbe teszik az új jövevényeket, ha teljesen egészségesnek bizonyulnak, akkor a már ott élő társaik közé kerülnek. Az általuk védelmezett cicákat igyekeznek új otthonba helyezni, de csakis szerető gazdikhoz kerülhetnek, és e négylábú kedvencek a társulás gondozása után csak a lakásban helyezhetők el.
    „Mivel polgári társulás vagyunk, a pénzt, amely szükséges a cicák orvosi ellátására, valamint etetésére és tisztán tartására, csak adományokból tudjuk fedezni. A cicák ivartalanítása fontos, hogy ne legyen egyre több és több rászoruló cica az utcákon” – mondta Péntek Miriam.
    Mivel az általuk bérelt helyiségek kapacitása véges, jelenleg 39 cicus élvezi a vendégszeretetüket, ezért a város különböző helyein, parkokban, fák alatt, Görcs Erika által kartondobozból készített cicalakokat helyeznek el, amelyben a kóbor állatok átvészelhetik a hideg időjárást. Rendszeresen ételt is szállítanak ezekre a helyekre.
    Iskolánk tanulói megosztották élményeiket saját házi kedvenceikről, és hasznos tanácsokat kaptak vendégeinktől.
    ’Minden fiatalnak ilyen hozzáállást, cselekvésre késztető iskolát kívánok, hogy a humánus viselkedést megtanulják, megtapasztalják négylábú kedvenceink iránt” – húzta alá Görcs Erika.

Legfrisseb hírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3