Osztályok hírei

Cose fan tutte az Erkelben

Tisztelt Szülők!

    A cím az csak egy programajánló. Az iskolánkban is zajlott egy kultúrális program, a Tompa Mihály vers és prózamondó verseny. Az osztályunkból még tavaly erre öten jelentkeztek be. Mindegyiküket nagyon becsültem, hogy többletmunkát vállaltak. Mindegyik osztályból csak két prózamondó és két versmondó juthatott tovább az iskolai fordulóba. Az iskolai fordulóból Berill, Máté és Simon jutott tovább, akik a járási szinten fogják képviselni az iskolánkat. De én nagyon tudom értékelni Roli és Attila teljesítményét is.

    Elkezdtem a tanulókkal az időegyenes fogalmának a gyakorlását. Ez tulajdonképpen egy tantárgyak közi ismeret, időnként akár olvasásórán, vagy éppen zenén, ha olyan dalt tanulunk amelyben pld. a törökökről szól a szöveg, később honismeretből jól jön és bővíti a tanulók időfogalmát, történelmi ismereteiket. Egyelőre arról beszéltünk, hogy a mi időszámításunkat Jézus Krisztus születésétől számítjuk, ez az egy. Hogy megkönnyítsék a diákok dolgát, 1000 - ben megkoronázzák az első királyunkat, Istvánt, ezzel meg is alakul a Magyar Királyság, 1490 - ben meghal Mátyás és két év múlva Colombus újra felfedezi az európaiak számára Amerikát. Beszéltünk továbbá arról is, hogy időszámításunk előtt is történtek események, görög kultúra, Róomai Birodalom, álltak már Egyiptomban a piramisok.
    Szlovák nyelvből a tanulók vittek haza egy rajzos feladatlapot, amit mi így gyakoroltuk: Je pondelok, dvanásty február. Dnes máme slovenský jazyk, maďarský jazyk a matematiku. Zajtra budeme mať prvouku, etickú výchovu, alebo náboženskú výchovu, slovenský jazyk, maďarský jazyk a hudobnú výchovu. Narodil som sa v novembri, v Dunajskej Strede. ( Természetesen mindenki a saját születési idejét és helyét mondja. ) Lopta je guľatá, jablko je guľaté, zmrzlila je guľatá a moja hlava je guľatá. Aurelova lopta je guľatá, Aurelovo jablko je guľaté, Bohušov balón je guľatý a Katkina kapusta je guľatá. Je zima. Padá sneh, celá príroda je biela. Snehuliakova hlava je guľatá, snehuliakovo telo je guľaté.Škoda že nemám čistý uterák. Škoda, že nemám ostrý nôž. To je žirafa. Žirafa je cicavec. Telo má pokryté srsťou. Má štyri nohy, dlhý chvost a dlhý krk. Žije v Afrike. Kihangsúlyozom, hogy a gyerekeknek mindezt nem kell még tudniuk hétfőre egyik csoportnak sem, még fogjuk gyakorolni.

Házi feladat:
matematika: kék, 88/4 ( A feladatokat írják le a mat. füzetbe és az eredményt írják be a táblázatba. ) Csak a bekeretezett táblázatot oldják meg
olvasás: Az égig érő mesefa
szlovák nyelv: Gyakorolhatják a fent említett feladatlapot.

Tisztelettel, M. P.

Legfrisseb osztályhírek

2018. február 17.
2018. február 17.
2018. február 10.
2018. február 10.
2018. február 02.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com