Osztályok hírei

Félidő lefújva

Tisztelt Szülők!
 
Ezen a héten három napot töltöttünk tanulással. Matematikából lassan befejezzük a kétjegyű számok összeadását, kivonását tízesátlépéssel megtanulását. Ennek a gyakorlása viszont folyamatosan felszínen marad az egész második félév folyamán, hiszen a második évfolyam matematika anyagának ez az egyik legfontosabb része. Közben már hónapok óta készítem elő a szorzást és osztást. Magyar nyelvből belekezdtünk a szófajok megkülönböztetésébe. Szlovák nyelvből megtanultuk a ž írását. Új szavakkal foglalkoztunk, železo, guľatý, sokat gyakoroltuk a jó kérdés feltevését, aký je citrón?, / Citrón je guľatý. /, aká je lopta? / Lopta je guľatá /, aké je jablko? / Jablko je guľaté /,  aká je Aurelova lopta? / Aurelova lopta je guľatá /, aká je snehuliakova hlava? aké je snehuliakovo telo? stb. Gyakoroltuk továbbá: Škoda, že nemám veľkú tašku. Škoda že nemám čistý uterák. stb.

     Csütörtökön reggel a gyerekek átöltöztek a jelmezükbe, majd még győztünk megnézni egy rajzfilmet és a második órára elmentünk a tornaterembe, ahol az első két osztály bemutatta egymásnak jelmezeit, táncoltunk, szórakoztunk, majd az osztályunkba mentünk, kiosztottam a félévi bizonyítványokat és folytattuk a táncot, szórakozást. A bizonyítványokhoz van pár megjegyzésem. Felfogásom szerint kisiskolás korban az érdemjegy legalább négy üzenetet rejt magában. Motivál, értékeli az elvégzett munkát, kondicionálja a tanulót egy adott szinthez ( Ez alatt azt értem, ha kisiskolás korban sok jójegyet kap, az lesz számára az elfogadott. ) és tükrözi a tanuló tudásszintjét. Miközben állíthatom, hogy a tanulók nagyon nagy részben valóban tiszta egyesre tudják az átvett tananyagot, mégis én most az érdemjegy első három üzenetét inkább helyezem előtérbe. Dolgoztak eleget, iparkodtak, szépen teljesítettek
  és nem mellékes, jó értékrendű, egymást többé - kevésbé tisztelő osztályközösséget alkotnak. A bizonyítványosztáskor többüknek megjegyeztem, hogy az elkövetkezőkben kinek miben kellene jobb, vagy kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtania, hogy a bizonyítványa ilyen is maradjon. Azt is elmondtam, ha a tanulónak " csak " így kell teljesítenie a második félévben. Ennyit erről, ha már a tanulókat jeggyel kell értékelni.
     Egy riasztó hírrel kell folytatnom, járásunkban az utóbbi pár napban olyan esetek fordultak elő, hogy kisgyerekeket egy sötét személyautóba próbáltak csábítani. Hétfőn kiképzést kapnak a tanulók, hogy mi a helyes viselkedés, ha hasonló esettel találkoznának, és megpróbálom tudatosítani a gyerekekben, hogy ha egy felnőtt valóban segítséget kér, akkor azt nem egy kisgyerektől fogja kérni. Sajnos az ilyen esetek 6 - 8 évente szinte szabályszerűen felbukkannak. Az iskolánkban, pont a keddi focink után egy nagyon jó önvédelmi kör működik a felső tagozatosoknak. Kicsit megismerkedtem a tevékenységükkel, a fő hangsúlyt arra fektetik, hogy elkerülni, megelőzni a konfliktust, hiszen egy 13 - 14 éves lány, vagy akár fiú nem partnere egy kiedzett felnőtt férfinak és ha mégis bajba kerül, hogy tud kikerülni belőle. Ezzel majd a jövőben érdemes foglalkozni.
     Ami leckét feladtam szerdán, azt a gyerekek délután meg is csinálták. Tehát tulajdonképpen a tanulóknak hétfőre csak olvasásból kell készülniük, a Nyuszi és az őzike c. olvasmányból.  Egy rövid pihenés a gyerekeknek is és hétfőn belecsapunk a második félévbe.
 
Tisztelettel, M. P.

Legfrisseb osztályhírek

2018. február 17.
2018. február 17.
2018. február 10.
2018. február 10.
2018. február 02.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com