Osztályok hírei

Méhész a 2.C méhecskéinél

 Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, hogy "ha kipusztulnak a méhek, akkor utána az emberiségnek legfeljebb négy éve van hátra".

Méhek nélkül óriási nagy bajban lennénk. Rendkívül hasznosak, hisz a méhek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában. Tőlük függ a szárazföldi növények jelentős százalékának megléte és fennmaradása, az emberiség éléskamrájának feltöltésében jelentős szerepük van.  Napjainkban sok aggasztó hír érkezik a méhekről, számuk vészesen fogy.  Fontos tehát, hogy mindent megtegyünk a védelmükért. Hogy értékeljük őket és segíthessünk védelmükben, meg kell ismerni életüket. Májusban van a méhek világnapja is.  Ezért 2023. május 3-án nagy örömmel fogadtuk osztályunkban Rémes Ferenc apukát,aki ötödik generációs gazdaként a méhészkedéssel is foglalkozik a levendulaültetvénye mellett. Akác és a repceméz mellé levendulamézet is készít. Megismertette gyerekekkel a méhészkedés lényegét, bemutatta a méhész munkaeszközeit, a kaptár részeit, a lépet, a védőfelszerelést, füstölőt, arcvédőt, kaptárszolgát. A bemutató mellett érdekesebbnél érdekesebb ismereteket, történeteket osztott meg a méhek szorgos mindennapjairól, titokzatos közösségükről, az állatvilág legszorgalamasabb munkásairól- akik egy fantasztikus birodalom fenntartói. A gyerekek lenyűgözve hallgatták. A védőöltözetet is felpróbálták, kiszopogatták a lépből a tegnap gyűjtött mézet, aprólékosan megvizsgálták a kaptárt. Mindent megtapogattak, megszagoltak. Hatalmas élmény volt. Köszönjük Rémes Ferencnek a tartalmas előadást!

A méhek világnapjához kapcsolódóan az interaktív tanítási órán kívül a gyerekek pályázati munkákat készítettek a méhekről, amelyhez a rajzos összefoglalóikat az aulában kiállítottuk.

A Föld világnapja alkalmából minden gyerek rajzot készített, amelyen egy hatalmas fán az általa kedvelt állatok élnek. A fa alatt virágszőnyeg pompázik. A képek az aulában megtekinthetők.

Bánki Melinda

Legfrisseb osztályhírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3