Osztályok hírei

Szent György hava 1.C

Tisztelt Szülők!

Április beköszöntével az iskolaév utolsó negyedéve elé nézünk. Szülői értekezleten megbeszéltük a programjainkat. Az osztálykiránduláshoz, gyermeknapi programhoz és a fényképezéshez minden további információt időben megkapnak. Április 11-én van a magyar költészet napja, erre biztosan fogok időt szánni a gyerekekkel. Április 22-én a Föld világnapjáról is megemlékezünk. Közben húsvéti szünetünk lesz: április 14-től 19-ig. A tanítás 20-án kezdődik újra.
Magyar nyelv: Betűtanulásunk lassan a végére ér, átvettük már az x,y betűket is. Hétfőn elkezdtük tanulni a Zengő ABC verset. Megzenésítve hallgattuk, , énekeltük, mondtuk képek alapján minden nap, délelőtt, délután többször. Pénteken mindenkit lefeleltettem. Szépen megtanulták, sőt valaki énekelve felelt. Olvasókönyvben is jól haladunk, utoljára Az oroszlán és az egér mesét olvastuk el és dolgoztuk fel. Kétszer értékeltem olvasásból őket. Egy tanuló kivételével mindenki szépen olvasott. Ezen kívül írás feladatokat is kapnak, fejlesztő gyakoroltak csinálnak. Egyre több nyelvi feladatot is oldunk a másolás mellett. Ilyenek például, hogy összekevert betűkből kell értelmes szavakat kirakni. Ilyen volt a múlt heti hétvégi feladatuk is. …./p n a = nap /Vagy a szavakból hiányzó magánhangzót kell megtalálni és bepótolni pl: k_ ty_ = kutya. Sokszor tagoltak már szókígyót, az az mikor fel kell darabolni,tagolni a szavakat és az értelmes szavakat lemásolni. Ilyen feladatokat kaptak a másolás mellett, amit osztályoztam. Tizenhat tanuló kitűnő, hárman kettes értékelést kaptak, hárman gyengébben teljesítettek. Ez az osztály tudását tekintve szép teljesítés. Szövegértést is értékeltem, ez most már sokkal jobban ment, a legtöbb tanuló egyest kapott. Mivel vannak gyerekek, akiknél előfordul betűtévesztés: k-g, m-n, d-b…., szótagcsere olvasáskor, ékezetek elhagyása másolásnál, betűkihagyás fokozottan gyakorolni fogunk erre feladatokat, fejlesztőket. Sőt olvasásra küldtem haza pár gyereknek olvasási gyakorlatokat. Én azt nem feleltetni szeretném. Otthon naponta olvasgasson belőle pár oszlopot, míg folyékonyan és tévesztés nélkül nem megy. Hibásan, akadozva elolvasni nem elegendő. Oszlopok után jöhetnek a mondatok olvasása is. Mindegyiket lehet másolni, majd utána tollbamondásra gyakorolni ezeket. Sőt kihagyni a magánhangzókat az olvasott szavakból, majd a gyerek pótolja, vagy összekeverni a betűket és rakja ki. Akár két hétig is dolgozhat ezzel a három lappal. Utána küldöm a következő adagot. Vannak, akiknek újból adtam ly, ny, ty betűk írására begyakorolni munkalapot. Helytelenül kezdték írni ezeket a betűket. Hétfőn kérni fogom tőlük.
Matematika: Elkezdtük az összeadást tízes átlépéssel, mivel az utolsó önálló munkáikban már nagyon ügyesek voltak. A matematika füzeteikben megtekinthető, hogyan tanulják az átlépéses számolást. A lényeg, hogy az első számból mindig 10-et akarunk kapni, hisz kerek tízzel könnyű számolni. A 9-hez tehát mindig 1-et el kell venni a másik összeadandóból. Itt jön a bontás. És a másik összeadandóból megmaradó szám az eredmény egyeseinek értéke. Ezt ők nagyon helyesen már értették. 8-hoz is adtunk hozzá, itt 2-t kell a másik számból mindig elcsenni. Természetesen ezt még sokat fogjuk gyakorolni. Mellette szöveges feladatokat, nyitott mondatokat is oldunk.
Szlovák nyelv: Ezen a héten is velem volt az egész osztály. Hétfőn elkezdtük a tyúkocska történetét tanulni. Először szavakat, majd párbeszédeket, eljátszottuk, eljátszottam, lerajzoltam, rajz alapján tanultuk és feleltettem. Lenka képről megtanultuk a szavakat, mondatokat alkottunk. Mindig ugyanazok a mondatok ismétlődnek ….Mám…..Nemám….Mám rád….Lampa je na stole….Čo robí? Aký je?. Volt mesém is a Lenka képeivel, most fecske volt a főszereplő. Tetszett nekik. Dolgoztunk a munkafüzetben, énekeltünk új dalt és régieket is. Egész héten szorgalmasan dolgoztak. Pénteken lefeleltek ezekből is. Két osztályzatot vittek haza. Tényleg csak 1-2 tanuló nem tudta megtanulni, ami így, hogy egész osztályt kellett forgatni és beszéltetni,feleltetni, nagyon is jó eredmény.
Kérem a Tisztelt Szülőket, hogy a tanulmányi könyvecskéket írják alá rendszeresen. Akiknek jeleztük, az ellenőrző hátuljában található bejegyzéseket is írja alá. Köszönöm. Ha nincs orvosi igazolás, azt szintén oda lehet beírni. Vannak, akiknek még várom az igazolásait ez elmúlt hetekből. Azoknak a tanulók, akik három napot vagy többet hiányoznak / beleszámít a szombat,vasárnap/, még mindig kell a nyilatkozat a tünetmentességről. Nagyon sok a beteg az iskolában, az osztályban is. Többen hiányoztak, de voltak náthás, köhögős gyerekek is köztünk. Ha a tanuló nem tornázhat, azt orvos vagy szülő kéri írásban szintén a tanulmányi könyvecskében vagy papíron. Az osztályban meleg van, kérem, meleg pulóvert már ne adjanak a gyerekekre! Rövidujjú póló és kardigán a legpraktikusabb viselet.
Hétvégi feladatokat most feladatlapon kapták meg. Minden tanuló beletette az olvasókönyvébe.

Kellemes hétvégét és jó pihenést kívánok!

Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3