Osztályok hírei

Tavaszvárás 1.C

Tisztelt Szülők!

Jövő héten tavaszi szünet lesz, ami nagyon ránk fér. A szünet után szerencsére csupa jobb dolog vár ránk:

1. Az osztályban már nem kell maszkot hordani. Végre láthatom a gyerekek arcát, mosolyát, mimikáját. Fogom hallani őket rendesen. Végre. Az Ag tesztelés továbbra is ajánlott. Ha pozitív tanuló lesz az osztályban, akkor csak az érintett tanuló marad otthon, az osztályból már senki sem megy karanténba. A szülő 3 nap hiányzás után kitölti a fertőzésmentességről szóló nyilatkozatot. Változatlanul 5 napot igazolhat a szülő gyermeke hiányzása esetén.

2. Lesz áprilisban papírgyűjtés. Pontos dátumot még nem tudom.

3. Mivel iskolánk tanulói készültek a Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Versenyre, ami idén is elmarad, ezért iskolánk igazgatósága úgy döntött, hogy idén a szavalóversenyt hazai berkekben rendezi meg az alsó tagozatos tanulók számára. A szavalóverseny 2022. március 7 -én 10:00 órai kezdettel kerül megrendezésre az első és második osztályos tanulók számára. Osztályunkat a következő tanulók képviselik: Ágoston Dominika, Bodó Márk, Dorák Csongor, Lőrincz Kiara, Varga Izabella. A gyerekekkel a héten újra gyakoroltunk. Kérem, még otthon is mondják el párszor a verset. Leginkább a hangjukat félnek kiereszteni és az arcukkal kifejezni érzéseiket. Erre lehet őket otthon is biztatni. A verseket már szépen tudják. Ügyesek. Hétfőn lehet kicsit ünnepélyesebb ruhácskába öltöztetni őket. Köszönöm!

4. A Kecskeméti Katona József Múzeum rajzpályázatot hirdetett HOL A SZABADSÁG,OTT VAN A HAZA címen. Osztályunk is bekapcsolódik a versenybe. A pályázat eredményhirdetése március 15-én lesz. Osztályunkból a következő tanulók rajza került be a pályázati munkák közé: Ágoston Dominika, Bodó Márk, Bugár Eszter, Dostál Maxim, Rémes Vivien, Szamaránszky Áron, Varga Izabella. Reménykedünk a pozitív elbírálásban. Hajrá!

5. Március 17-én tervezem a következő szülői értekezletet. Nagyon reménykedem, hogy addigra nem online, hanem jelenléti találkozóra kerülhet sor. Információkat időben közlöm.

Az osztály tanulóinak munkája magyar nyelv,olvasás, írás: A héten átvettük az első kétjegyű mássalhangzót. Nyomtatott szavakat másoltak írottra. Két tanuló kivételével mindenki egyest kapott. Kétszer feleltek olvasásból. Az osztályzatok az Ábécéskönyvben vannak. Az osztály tanulói közül kb. a fele folyékonyan olvas. A másik fele szótagolva, jó ütemben olvas. Olvasásuk egyre fejlődik. Minden olvasásnál szövegértésre törekszünk. Értelmezzük az elolvasott mondatokat. Kérdéseket teszünk fel és válaszokat keresünk a szövegben. Minden órán hangoztatunk, hanghallás gyakorlatokat végzünk. Ez a helyesírás előszobája. Igyekszünk minél többet gyakorolni interaktív játékokkal is. Ezeket nagyon szeretik. Játszva tanulás a legjobb módszer. A külön, plusz munkát igénylő tanulók szintén dolgozhatnak külön feladatokon. Írásuk is fejlődik. A kis írásfüzetek is lassan megtelnek. Már az 5-ös számú füzetbe dolgozunk. Kérem , lapozzák át a füzeteket. Nézzék meg, milyen értékelést kaptak a munkájukra. A teleírt füzetek már maradjanak otthon a fiókban, ne cipelje a gyerek az iskolába.

Matematika: 20-ig számolunk, egyelőre tízes átlépés nélkül. Azt jelenti, hogy 10+2, 11+3, 12+5, 15+2….15-2, 18-3, 19-5 …típusú összeadásokat és kivonásokat végeznek. Emellett természetesen a munkafüzetben pótlásos feladatok, nyitott mondatok , szöveges feladatok , stb. megoldását is gyakoroljuk. Sőt a héten geometria óráink is voltak, ahol az idő mértékegységeivel, pontosabban a hét, hónap, év, nap fogalmát tanulták. Tudniuk kell már a napokat, hónapok nevét tanulgatjuk nagyon lassan. Kicsit belekóstoltunk a hosszúság mérésébe is. Kaptak egy feladatlapot, amit értékeltem. Nagyon helyesen megbirkóztak vele. Sok csillagos egyes lett. Voltak páran, akik nem voltak első nekifutásra sikeresek. Ők másnap javíthattak. Legvégén maradtak négyen, akik nem nagyon tudtak megbirkózni a feladatokkal. Sőt olyanok is, akik simán belekeveredtek, pedig tudnak összeadni. Ezt a feladatlapot megtalálják az ellenőrző könyvecskében.

Szlovák nyelv: Legutolsó tananyagunk a foglalkozások voltak. Egy – egy témakörrre általában egy hetet szánok, s péntekig ezt szépen elsajátítják. Egy tanuló kivételével csodásan megtanulták az e heti tudnivalókat is. A kért foglalkozáshoz egy-egy mondatot kellett tudni kapcsolni. Pl. To je učiteľ. Učiteľ učí deti. Pekár pečie chlieb. A tanítási óráinkon próbálunk sokat beszélgetni. Szépen értik a szlovák beszédet, utasításokat. Órák végén zagyva meséket találok ki a tanult szavakról. Persze szlovákul rögtönzök. Hihetetlen sikere van ezeknek a fura meséimnek.

Magaviselet: Mostanság eléggé elevenek, sokat nyüzsögnek. Vannak, akiket egy óra alatt többször figyelmeztetni kell. Játszanak, forognak, beszélgetnek, esznek, isznak, csomagolnak, sétára indulnak. Igénylik az állandó figyelmet, sőt nagyon sokan elkívánnák, hogy csak velük foglalkozzak. Ez persze lehetetlen. Mégis kerek, sikeres óráink vannak, ahol megmutatkozik érdeklődésük, aktivitásuk és tudásuk.
Feladatok a tavaszi szünetre: Olvasás és írás a Gőgös Gúnár Gedeonból, ahogy azt már Önöknek elküldtem. Matematika gyakorlás a munkafüzetben van.

Sok szép közös élményt kívánok Önöknek! Kellemes pihenést!

Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3