Osztályok hírei

Január 22. – Van mire büszkének lennünk 1.C

Tisztelt Szülők!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én. Az osztályunkban is megemlékeztünk erről az emléknapról. Fontos, hogy a gyerekek ismerjék hagyományainkat, gyökereinket és erősítsük nemzeti tudatukat, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A megemlékezésre két tanórát szántam. A Himnusz meghallgatásával kezdtük. Értelmeztük a szövegét, énekelgettük. Vetítéssel egybekötve ismerkedtek kicsit a magyar történelem két kiemelkedő királyával Szent Istvánnal és Mátyás királlyal. Ebben rövid érdekességek, történetek, rockopera részlet, mesék segítettek. Két királyunk után magyar feltalálók közül Szent-Györgyi Albertról meséltem nekik. De szóba került a szegedi papucs, magyar népviseletek, tokaji bor, Rubik-kocka, magyar költők, festők, halászlé, gulyás, magyar leghíresebb kutyafajták. Közben kifestők készültek az adott témákhoz. Délután folytatták a foglalkozásokat. Gyönyörű magyar népdalt tanultak meg és kézműves foglalkozással koronázták meg a napot.

 mak1c

Közeleg a félévi értékelés. Kicsi elsőseink először kapnak félévi bizonyítványt. A járványhelyzet ellenére sikerült az egész félévet az iskola falai között eltölteni. A tananyaggal jól állunk, a tervek szerint haladunk. A félévi bizonyítványosztás hivatalosan január 31-én van. Viszont a félévi szünet február 4-én lesz, ez egy pénteki nap. Február 3-án tartunk az osztályban egy kis farsangi mulatságot. Hadd ismerkedjenek a farsangi népszokásokkal, ételekkel, mulatozással. Kedves anyukák és apukák elővehetik kreatív énjüket és lehet alkotni a gyereknek egy bolondos jelmezt. Persze nem kötelező. Aki szeretne, beöltözik. Ezen a napon már nem fogunk tanulni. Megünnepeljük az első félévünk végét és kikapcsolódunk. Mármint a gyerekek. Nekünk ezek a napok általában a rázósabb napjaink közé tartoznak. Száz szónak is egy a vége, hogy azon a héten már szerdán viszik haza a táskát, mert csütörtökön maszkabál lesz, pénteken meg szünet. Jövő hét még teljesen a tanulásé, hétfőn és kedden még tervezem a félévi felmérők megírását. Tollbamondást már megírtuk. Az eredményeket majd egyszerre értékelem ki Önöknek.

Az edupage oldalt, látom már többen sikerrel használják. Köszönöm az együttműködést. Igazán napi szinten, mint szülők ezt az oldalt majd a felső tagozaton fogják. Ezen keresztül tudják majd elérni az osztályfőnököt és kommunikálni vele, valamint gyerekük előmenetelét nyomon követni.

Olvasás, írás: B betűhöz érve kicsit megálltunk és ismétlésre, gyakorlásra, másolási feladatokra és tollbamondás gyakorlásra fordítottuk az időnket. Elkezdtük a Gőgös Gúnár Gedeon olvasását. Sőt már másoltunk is belőle. Nagyon élvezik. Szeretnek olvasni. Tudnak olvasni. Balzsam lelkemnek. Ezen a héten kétszer értékeltem őket olvasásból, az osztályzatokat az Ábécéskönyvbe kapták. Írtunk egy kis próba felmérőt másolásból. Egy tanuló kivételével mindenki egyest kapott. Ellenőrzőben a jegy.

Matematika: tízig számolunk, szöveges feladatokat oldunk, három taggal számolunk, nyitott mondatokat oldunk, számokat bontunk, stb. Ügyesek, szorgalmasak. Matematikából kaptak osztályzatot önálló számolási feladatra, ezt az osztályzatot is az ellenőrzőben láthatják. Egy tanuló kivételével itt is mindenki kitűnően dolgozott.

Szlovák nyelv: Második hete tanuljuk a Piroska és a farkas mesét. Először játszottuk. Mesét néztünk, képeket színeztünk hozzá. Mondatokat tanulgattuk. Most egy képsor segítségével önállóan mondják a tartalmát. Ketten már lefeleltek. Csodálatosan tudták, pedig az egész mesét elmesélik. Közben ezen a héten az alap élelmiszerek nevét tanulták meg. Azokkal pár rövid mondatot. Leosztályoztam őket. Mindezek mellett állandóan ismételünk, hogy ne feledjék a hónapokkal ezelőtt tanult mondatokat, szavakat sem. Másik csoport is itt tart a tananyaggal.

Magaviselet: Karácsonyi szünet után az első nap csendesen, bágyadtan telt. Mostanra teljesen felébredtek, sőt nagyon sokat kell egyeseket fegyelmezni vagy körülöttük problémákat oldani és ez gyakran a tanítás, gyakorlás és a többi gyerek – a többség - rovására megy. Néha úgy tűnik, hogy a szeptemberi problémákkal és beszoktatási gondokkal küszködünk délelőtt és délután is. Értve ezt a fegyelmezésre vagy egy-egy tanuló visszaszokására az iskolai rendszerbe, szokásokba. Szerencsére az osztály közössége végtelenül toleráns, kedves, szorgalmas és segítőkész.

Kérem ne feledjék, hogy három nap hiányzás esetén ki kell tölteni a nyilatkozatot a tünetmentességről. Ha valaki a családból pozitív, a gyerek nem jöhet iskolába. Ha a gyermekük is pozitív, engem értesíteniük kell. Ebben az esetben az osztály online tanításra váltana. A táskából a teleírt kicsi füzeteket, sárga mozaikos matematika munkafüzetet már ki lehet tenni otthon, feleslegesen ne cipeljék. Ugyanígy a feladatlap tartót rendbe lehet rakni. Hétvégi feladatokat már a csoportban megosztottam, feladatlapon van olvasás és matematika feladat, valamint kevés másolás a kicsi füzetekbe.

egészséget és kellemes hétvégét kívánok! Baráti tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3