Osztályok hírei

Második

Tisztelt Szülők!

    Második gyertyát fogjuk meggyújtani az ádventi koszorún. Egy héttel közelebb vagyunk karácsonyhoz. Mikulás is meglátogatott már minket, aki minden gyereknek naptárt hozott, persze csokival bélelve. Köszönjük, hogy az előző héten kapott csokikhoz mandarint is kaptunk egy újabb figyelmes szülőtől! Elkészült az osztályunk ajtaja. Csodaszép lett. Szerencsénk van, hogy nálunk tehetséges és készséges anyukák, apukák vannak. Köszönet érte! Fenyőfánk mellé ma egy irtó helyes hóember költözött. Nem szülő, hanem egy ügyes fiútestvér kezei közül került ki. Örömmel nézegettük. Köszönjük szépen!
    A héten sokat készültünk a jövő heti matematika versenyre. Most ezt volt a legfontosabb. Kedden délelőtt lesz az iskolai forduló nálunk az iskolában. Megpróbálkoztunk a karácsonyi színdarab tökéletesítésével. 3-4 hete kezdtük a szöveg tanulásával, lassú próbálkozásokkal, koreográfiával a dalokhoz, tánccal, versekkel. Nagyon nehezen alakulunk. A héten eljutottunk a mélyponthoz. Én ott voltam. Nehéz úgy műsort összehozni, ha csak én akarom. A gyerek nem. Csak áll. Másnap mégis összekaptam őket. Még van egy hetünk. Remélem, összeáll a műsor az elképzeléseim szerint!
    Csütörtökön több tanulónak hiányzott a házi feladata, vagy hiányos volt. Ugyanezt tapasztaltam hétfőn is a hétvégi házi feladattal. Megküzdöttünk a honismeret és természetismeret feleletekkel is. Négyszer kellett nekiállni a honismeretnek /néhányuknak/, hogy egyszer elfogadható osztályzatot tudjak adni. A kérdések egyre egyszerűbbek voltak pl: írd le iskolád nevét, mivel szállítjuk az árut, a gyalogosok hol sétálnak, …. Nem ment. Aztán, hogy lehetősége legyen leírnia mit tud, ne én kérdezzem, leírhatta mit tanult meg. Így sem ment. Az első honismeret feleltnél 3 db egyes lett, a másodiknál már 8, a harmadiknál már 16-an. Végül az egész osztályból hármast 1 tanuló, kettest pedig 3 tanuló kapott, a tobbiek egyest. Természetismeretnél az eredmények második nekifutásra megszülettek, ugyanis az osztályra nézve megelégedtem 14 db egyessel, 5 db kettessel és 1 db hármassal. Ez az a két tantárgy, amit legfőképp otthon tanulnak a gyerekek. Mindent nem lehet iskolában megtanulni, meg kell tanulni tanulni otthon, szorgalommal, sok gyakorlással, kitartással. Még nem lehetünk elégedettek. Múlt héten felírtam, hogy a felmérős füzetek megnézhetőek, tőlem három szülő kérte el megtekintésre. Most már a felmérős füzeteket kicsit pihentetem. Jövő héten más fontosabb dolgunk lesz. Tollbamondások, matematika verseny, mesemondó versenyre gyors készülés és a tananyagunk.
    Magyar nyelvtanból mondatok tagolásából 8 db kettest és 9 db egyest osztottam ki Másképp ejtjük másképp írjuk tananyagot lezártuk, hetekig gyakoroltuk,felmértem tudásukat: 13 db egyes és 7 db kettes született. Matematikából a szorzás /igaz osztás nem volt, szorzásból is könnyebbek/, de mindenkinek egyes lett. Összeadást és kivonást is lezártuk – átlépés nélkül – 12-en egyest, 6-an kettest, 1 tanuló hármast kapott. Mehettünk tovább és már átlépéssel számolunk ezres számkörben. Legalábbis elkezdtük. Volt geometriánk: síkidomok és testek összehasonlításával, tükrözéssel foglalkoztunk.
    Szlovákból hétfőn a három napos iskolai gyakorlás és három napi hétvégi rátanulás után a Cupilupka története az első csoport többségének szépen ment, a második csoportnak nem, nagyon nem, sem az olvasás, sem a fordítás, sem a kérdések….. Megkapták ismétlésre. Végül lefeleltek belőle, mindenki a saját csoportjában. A tél témakörhöz tanult mondatokat tudták. Nem jól indult ezekkel a gyenge feleletekkel a hét és sajnos az egész hét hasonló tapasztalatokat hozott. Csak a javulásban reménykedem. Átgondolva a héten történteket a hétvégi leckén is változtattam.

Hétvégi feladatok: Szlovák ny. Zbierka 27/1a,b és 27/2a,c,
Kupujeme vianočný stromcek – olvasni
OK: 44-45 oldal olvasni, 45/2 írásban, Mat TK 32/45, 33/64

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Legfrisseb osztályhírek

2024. május 08.
2023. december 10.
2023. november 08.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3