Osztályok hírei

Még három

Tisztelt Szülők!

    Még három vagy már csak három hét van karácsonyig. Nézhetjük így is , úgy is. Jövő héten már jár a Mikulás. Már kaptunk a gyerekeknek édességet egy kedves anyukától. Lesz megint izgalom a gyerekek között. Hétfőn lesz a sorsolás a megajándékozással kapcsolatosan. Az, amikor mindenki készít egy osztálytársának meglepetés ajándékot az osztály karácsonyfája alá. Apropó! Karácsonyfánk is lesz. Köszönet a figyelmes szülőknek! A faliújságra karácsonyi díszítésként minden gyerek papírtasakja szülői ajándékként került fel. Az osztály ádventi koszorúja is megérkezett. Szintén szülői felajánlásként. Köszönjük támogatásukat. A karácsonyi fotózásra megkaptam a rendelések listáját. December 5-ig még meggondolhatják mások is. Karácsonyi műsorunk december 16-án lesz 16,30 órai kezdettel. Szeretettel várjuk az egész családot, nagyszülőket, keresztszülőket, barátokat is!
    Magyar nyelv: befejeztük a kiejtéstől eltérő helyesírású szavakról tanultakat. Jövő héten tollbamondásban fogom számon kérni az ezekről tanultakat. Pénteken szöveget tagoltak szavakra és mondatokra. Majd a hétvégén értékelem.
    Matematika: A múlt heti szorzás,osztás eredményei kellemetlenül megleptek: 4 tanuló hármast kapott, lett pár kettes és 13-an egyest. Összeadás,kivonás osztályzatokat még ettől is rosszabbak lettek: 5-en hármasra, 3-an kettesre, 11-en egyesre teljesítettek. Eddig is azt gondoltam, hogy sokat számolunk, gyakorlunk. De még rátettem pár lapáttal. Rengeteg szorzás, összeadás és kivonás feladatot kiszámoltunk. Újból elmagyaráztam az összeadás és kivonás gondolkodásmenetét, hogyan bontsanak fejben, milyen hibákra figyeljenek. A munkafüzeten kívül számtalan munkalapot megoldottunk. Azok a tanulók számoltak többet az órán hangosan, akik tévedtek. Akik nem egyeseket szereztek kaptak külön plusz feladatokat otthonra. Meglátjuk a jövő hét mit hoz.
    Szlovák nyelv: Kikérdeztem az előző héten tanult mondatokat /amiket magyarról fordítottak szlovákra/. Egy tanuló írta meg hármasra, ketten kettesre a többiek egyest kaptak. Természetesen ilyen feleltetésnél a helyesírási hiba nem számít. Zima témakörhöz vázlatpontok találhatók a füzetben. Ezek alapján sorban mennek a gyerekek és mindegyik ponthoz tudnak / tudjanak mondani legalább 3-4 mondatot. Ettől sokkal többet tudnak. Írásbeli feladatok a Ako sa obliekame v zime? Čí? Čia? Čie? Môj, moja, moje ...témakörhöz kapcsolódtak. Ketten szerezték meg mindkét egyest, többen az egyik egyest. Van, akinek egyiket sem sikerült. Rossz jegyeket erre nem adtam. Srnka Cupilupka történetét elkezdtük. Lefordítottuk és olvastuk. Természetesen otthoni begyakorlásra vár.
    Honismeret: Végre a hetek óta várt felmérő lezajlott. A kérdések a következőek voltak, pl: mi az ami megtalálható falun, városon /udvar, gyümölcsöskert, tömbházak, színház…./? Mi a lakhelyed neve? Tömegközlekedési eszközök közül sorolj fel hármat! Rajzolj egy szélrózsát, írd bele a fő- és mellékvilágtájakat! Egyszerű kérdések voltak. Hiába várták legalább két hete, mégis borzalmasan készültek fel. Ketten négyest kaptak, hárman hármast, három gyerek kapott egyest. Szomorú eredmény. Jövő héten folytatjuk.
    Természetismeretből szintén megmérettettek. Szinte ugyanazok kapták a négyest, a hármasokat. Nem véletlenül. Át kell tanulgatni a tananyagot. Itt több egyes született. Kérdések a következőek voltak, pl: Mivel mérjük a lázat? Írj a télről három jellemző dolgot ! A víz három halmazállapotát nevezd meg! Mi történik a tárgyakkal, ha vízbe tesszük őket?....
     A felmérős füzeteket hazaküldöm megtekintésre és aláírni. Hétfőn lehet kérni, ott lesz az asztalon. Másnapra kérem vissza, mert szükségünk lesz rá!

Hétvégi feladatok: szövegértés és szorzás feladatlap, szlovák nyelv olvasmány 47.o. olvasni, fordítani., Zima mondatok mondogatni.

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3