Osztályok hírei

Kincskeresők

Tisztelt Szülők!

    Végre olvasni kezdtük a Kincskereső kisködmönt. Péntekre már minden gyerek boldogan lapozta a saját vagy kikölcsönzött könyvét. Együtt olvassuk, oldalanként többször megállunk és megbeszéljük miről is olvastunk. Sőt, újból olvassuk, elképzeljük, esetleg még filmen is megnézünk egy-egy jelenetet. Nagyokat kuncognak vagy éppen könnybe lábad a szemük, képzeletük el-elszáll, ügyelünk a helyes értelmezésre. A könyv a padban van, hogy mindig kéznél legyen, ha éppen olvasni támad kedvünk. Elárulom, hogy néha még matematika órán is a könyv tábláját simogatják.
    Hétfőn nekivágtunk egy terjedelmesebb vers megtanulásába. A Dióverés nem rövid, nem is egyszerű, de megtanulható és szép vers. Megtanulták, néhányan még szavalták is. Két tanuló kivételével kitűnően elszavalták. Tollbamondást írtak, amelyben a tanult nyelvtani tananyag köszön vissza. Toldalékos főnevek, ráadásul a tanult szólásokban és közmondásokban. Pl: Elég egy malomban egy molnár. A jóból is megárt a sok. Nagy fába vágja a fejszét. „Éhes disznó makkal álmodik. Stb….. Négy tanuló kivételével egyesekre, sőt csillagos egyesekre dolgoztak. Igazán remekül sikerültek ezek a tollbamondások.
    Matematikában kiléptünk az ezres számkörbe. Mellette nem hanyagoljuk a szorzást és osztást sem. Otthon is javaslom mondogatni, ismételgetni, mert elfelejtődik. Hosszabb idő kell a teljes bevésődéshez. Négyen nem kaptak egyest a szorzás és osztás feleletre. Ez nem rossz az egész osztályt tekintve. Javulni fog ez még. Hisz mindenkinek tudnia kell, kivétel nélkül. Az ezres számkörben a számegyenesen tájékozódunk, számokat bontunk fel százasokra, tízesekre, egyesekre. Összeadásnál is még csak teljesen kezdeteknél gyakorolgatunk, ugyanazzal a számjeggyel dolgozunk /általában/ egyes, tízes, százas számmá alakítva, hogy értsék mikor mihez adjuk hozzá.
    Szlovák nyelvből is tollbamondást írtak. Egész héten gyakoroltunk rá, ráadásul a tanult tananyagban is hasonló mondatok szerepeltek. Itt is két tanuló nem szerzett egyest. Az Ősz témakörét rajzok segítségével foglaltuk össze. Nehezen tanulta egy-egy gyerek. Több energiát kellet belefektetnünk, mint terveztem. Péntekre lefeleltek. Végül aztán szépen megtanulták. Sokat dolgoztunk a munkafüzetekben is.
    Természetismeretből is a beígért felelet lezajlott. Fele osztályt tudtam értékelni egyessel. A másik felének pontatlan és hiányos válaszaik voltak. Egy tanuló volt, aki a többiektől kitűnve egyáltalán nem tanult. A többiek igen, de pontosabb, átgondoltabb válaszokat kell adni a kérdésekre. Csütörtökön beszámoltak az otthoni kísérletekről, néhányan lerajzolták, leírták, levideózták a próbálkozásokat. Mindenkit megkérdeztem a kísérletek menetéről, tapasztalatokról, hamar kiderült ki nem próbálkozott. Rossz jegyet senki nem kapott. Azok, akik elvégezték a kísérleteket fontos tapasztalatokkal gazdagodtak és egy-két piros ponttal.
    Október végén lesz kidobó verseny, összeállt a csapat. Valószínűleg lesz töklámpás verseny is. Lehet ötletelni. Már az őszi szünet is a nyakunkon, egy hét múlva pihenhetünk egy picit. Felkerültek a falra a szlovák segédanyagunk bohócai, saját gyártmány, mármint az iskoláé. Papírgyűjtés lezajlott, eszméletlen mennyiségű papírt gyűjtöttek megint. Önök fantasztikusak! Időben leadtam a Szülői Szövetség tagdíjat. Köszönöm az együttműködést! Ezen a héten egy tanuló felejtette otthon a szerdai feladatokat.

Hétvégi feladatok: 1-1 szövegértés, matematika
Ne feledjék az angol leckét, szintén készülni kell és tanszereket elkészíteni, hordani!
Mindenki mindig belátása szerint gyakorol, amire szüksége van. E mellett beszélgessenek és pihenjenek nagyokat!

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3