Osztályok hírei

Dráma és ostrom

Tisztelt Szülők!

    Drámajátszást ízlelgettünk a héten több alkalommal is. Ismerem jól a gyerekeket, mégis sokan megleptek és az eddig nem ismert oldalukról mutatkoztak be. Szituációs játékaink során képzeletben felnőtté, házsártos feleséggé, kíváncsi szomszédasszonnyá vagy szófogadatlan gyerekké változtak. A játékok során megmutatták nyelvtani felkészültségüket, fantáziájukat és rátermettségüket. Felismerték az érthető beszéd, jól használt és kifejező testbeszéd, gazdag szókincs, helyes hanglejtés fontosságát. Igazán jól szórakoztunk.
    A héten szövegértő feladatlapokon dolgoztunk fel meséket, ismeretterjesztő szövegeket. Pénteken Gárdonyi Géza Nagyapó tréfáiból olvastunk egy részletet. A szöveg elolvasása után kihagyhatatlan volt az Egri csillagok elkerülése. Óhatatlanul is szó került a vár ostromáról, az egri várkapitányról, a hős egri asszonyokról. Vágni lehetett a csendet, úgy figyeltek. Gondolatban ők voltak Vicuska és Gergő, vagy maga Dobó István.
    Más dráma nem zajlott az osztályban, pedig sok osztályzatot kaptak. Matematikából szépen lassan gyakorolgattuk a hatos szorzótáblát. Mellette összeadtunk, kivontunk, szerkesztettünk. Számolásra kaptak jegyet, háromnegyed osztály egyest kapott. Rendben van ez.
    Magyar nyelvtanból is haladtunk szépen tovább a toldalékok gyakorlásával. Nyelvtani feladatlapon a felmérőhöz hasonló feladatokat önállóan oldottak meg. Pár kettes és hármas lett a sok-sok egyes mellett. Hét elején öt közmondást tanultunk. Értelmeztük, aztán délután is rátanultak. Lefeleltek belőle. Pár igazán ijesztő osztályzatot kivéve a legtöbben kitűnően tudták. Akik nem, azok teljes sötétben tapogatóztak.
    Szlovák nyelv: ez a hét inkább nyelvtan gyakorlásról szólt, ezen belül a főnév és mellékév egyeztetéséről nemek szerint /malá trieda, zelené jablko…./ Több napi gyakorlás után feleltek belőle. Három tanuló nem figyelt eléggé, de szerencsére az egyesből lett több. Sokat gyakoroltunk a munkafüzetben, olvastunk, szöveggel dolgoztunk. Olvasni szépen tudnak. Pénteken már kicsit belecsíptünk az Ősz témakörébe.
    Honismeretből feleltek. Nos, a legtöbbjük tanult, tudott és kitűnő osztályzatot kapott. Maradtak páran, akik tanultak /feltételezem/, csak nem tudták felhasználni és átadni.     Természetismeretből nem feleltettem, de kaptak otthonra egy kis kísérletet. Ezen a héten egy tanulónak nem volt kész a házi feladata az otthoni tanulás után. Javulunk.
    Október 14-től 17-ig őszi papírgyűjtés lesz.

Hétvégi feladatok: 1-1 szövegértés és matematika

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3