Osztályok hírei

Népmese és belépők

Tisztelt Szülők!

    A hét első napján a Magyar Népmese Napját ünnepeltük. Alsó tagozatos tanulóknak meseolvasást, interaktív játékokat, vetélkedőket szerveztünk az iskola aulájában és az ebédlőben. Úgy láttam, a gyerekek élvezték foglalkozásokat, szájtátva hallgatták a meséket. Megbeszéltük az előttünk álló tanulmányi és műveltségi versenyeket, felírtam kik jelentkeznek, esetleg kikben látok lehetőséget egy-egy versenyre. Vannak igazán aktív, megmérettetésre és plusz munkára éhes gyerekek. Vannak, akiket noszogatni, győzködni kell. Igaz, elmagyaráztam nekik, mivel jár egy-egy versenyre a felkészülés. Nehogy azt gondolják, idő és munka befektetés nélkül lehet versenyezni. Kialakultak az elképzelések az én részemről és a gyerekek részéről is.
    A hét többi napján a belépő felmérők megírására koncentráltunk és sikeresen megírták mindegyik tantárgyból. Ugyanazt a tudásszint felmérőt írták, mint tavaly év végén.
Magyar nyelv: osztályátlag 1,2 /év végén 1,3/
Matematika: osztályátlag 1,3 /év végén 1,2/
Szlovák nyelv: osztályátlag 1,5 /év végén 1,5/
    Magyar nyelv: Feleltek olvasásból a Századik könyv című olvasmányból. Ketten kaptak kettest. Nyelvtanból A szótő és a toldalékok a tananyagunk.
    Matematika: Átvettük az ötös szorzótáblát. A héten kétszer értékeltem őket a szorzásból és osztásból. A motivációs tábla remekül ösztönzi a gyerekeket. Nagy az izgalom, hogy mindenki rajta legyen. Én is ezen vagyok. Különféle módszerekkel próbáltuk tanulni a szorzótáblát, memorizáljuk így is - úgy is. Ezen felül kapaszkodókat próbáltam nekik nyújtani egy-egy trükkel, logikai kapaszkodóval, ami segíthet a tanulásban. Vannak gyerekek, akiknek elég ha hangosan olvassák a tanulnivalót /többször ismételve/, vannak akiknek látni is és hallani is kell, vannak akiknek aztán le kell írni. Mindenki majd kitapasztalja, melyik módszerrel tanul a leghatékonyabban. Magyarázom és buzdítom őket, hogy tapasztalják ki.
    Szlovák nyelv: Egy munkalapon ismétlés keretén belül 22 kérdésre alkottunk választ. Egyéb tanulnivaló mellett oldottuk. Ezt majd a jövő héten visszakérdezem egy-egy szóbeli kérdés formájában. Bola raz jedna trieda vers ismétlés volt tavalyról, de mondogattuk és lefeleltek belőle. Annácska kék iskolájáról szóló olvasmányt még olvastatni fogom jegyre.
    Természetismeretből és honismeretből haladtunk tovább. Füzetükbe érdemes belepillantani.
    A szerdai lecke bemutatása csütörtökön négy tanulónál egy kis gubancot okozott, valakinél annyira, hogy még péntekre sem sikeredett elsimítania. Mindig igyekezni fogok csütörtökön ellenőrizni, hogy otthon készült-e a gyerek. Következetesnek lenni fárasztó feladat, de csak így tudom rávenni őket a rendszeres, rendes felkészülésre.

Hétvégi feladatok: szövegértés és matematika feladatlap

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3