Osztályok hírei

Bevettük Vöröskő várát

Tisztelt Szülők!

    Rögtön az elnézésüket kell kérnem, hogy az e heti írásom megkésve kerül Önökhöz, de ahogy ígértem én mindegyik héten készülök egy beszámolóval. Most is érdekes hetünk volt. Kedden a kirándulás nagyon jól sikerült. Mindent időben sikerült végigjárnunk és egyáltalán semmi gubanc nem adódott. Először a Driny cseppkőberlangban jártunk, ami engem meglepett, mert már nagyon rég jártam ott és azóta sokkal jobban bejárhatóvá alakították. A gyerekek magyarul végighallgathatták az út ismertetőjét és múlt hetet ismerve abban az érdekes érzésben lehetett részük, hogy alig egy órát 8 fokos hidegben tölthettek. Innen pont elértük Vöröskő várát. Itt is két csoportban engedtek be minket. Nagyon szimpatikus idegenvezetőnk volt. Említettük a Pálfy családot, láttunk eredeti hintót gyönyörű lengéscsillapítóval, szalonokat, festményeket, ruhákat, fegyvereket, bútorokat, stb. A gyerekeket érdekelte. A kirándulásunk utolsó pontja a somorjai fagyizás volt. Kissé megkésve 16. 45 -re értünk haza. Nekem a nap elejétől kezdve, hogy a gyerekek kivétel nélkül időre megérkeztek, végig jól viselkedtek, élvezték a kirándulást, jó érzésem volt. A jövő héten az élményeket elmélyítendő, két fogalmazást írunk majd a barlangról és a várról.
    A tanulásról. Nagyon meleg volt. Ez volt az alapja mindennek. Matematikából nagyban folyik az ismétlés. Közben a hosszmértékegységekkel és a tömegmértékegységekkel és mint kiegészítő tananyagként a negatív számokkal foglalkoztunk. Pénteken feleltek a tanulók az osztásból.
    Természetismeretből a gombák voltak a témakör. Ez pedig nem is annyira egyszerű, mert a gombák kilógnak mind az állatvilágból, mind a növényvilágból. Ráadásul amit mi gombaként ismerünk, a kalapos testes gomba, az csak maga a termőtest, az igazi élőlény a föld alatt van és vannak penész és élesztőgombák, amelyek szintén más megjelenési formát képviselnek. A jövő héten ezzel még foglalkozunk.
    A szlovák nyelv ezen a héten is együtt volt. Több minden mellett újabb mauglis filmet néztünk meg és az abban szereplő konverzációs kifejezéseket próbálgattuk aplikálni más helyzetekre. Foglalkoztunk közlekedéses témarésszel is.
    Ami a következő két hetet illeti. Én próbálom úgy kihasználni az időt, hogy nem lesz üresjárat. Van mit csinálnunk. Tornaruha mindig legyen ott.

Házi feladat:
mat.: zöld, 76/1., 77/1a
olv.: A kékbálna
szlov.: fejezzék be a füzetbe a közlekedési eszközök leírását és gyakorolják olvasni és lefordítani a Pomocníci a záchranári na ulici c. olvasmányt.

Tisztelettel, M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3