Osztályok hírei

Talán kitavaszodik

Tisztelt Szülők!

    Ritka az a hét, de most ilyen volt, hogy nem csak a tanulókkal voltam együtt sokat, hanem Önökkel is. Nagyon szép volt az elsőáldozás, a gyerekek ügyesek és fegyelmezettek voltak. Külön köszönjük a meghíváson túl, hogy mind a szülői beszédben, mind a tiszteletes Úr beszédében megköszönték a pedagógusok érdemét gyerekük fejlődésében kifejtett munkánkért. Mindannyiunknak jól esett. Aztán jött a szerda és szinte kivétel nélkül újra találkozhattunk a szülői értekezleten. Olyan is volt, aki előre jelezte, hogy nem tud jönni és olyan is volt, akivel külön találkoztunk. Azt ígértem, hogy ebben az írásomban leszek konkrétabb a kirándulásunkkal kapcsolatban. 11 - én kedden megyünk két autóbusszal, először a Driny cseppköbarlangot, majd Vöröskő várát nézzük meg. A várba már le van foglalva két időpontunk, ehhez kellett igazítani a barlangot, ahol nincs előre bejelentkezés. A két belőpő kb. 7 euró lesz gyerekenként és a buszköltség is kb. ennyi lesz. Ezen túl számíthatunk némi autóbuszparkolási költséggel, a kísérők belépti költségeivel. Úgy számoltunk, hogy a kirándulás kb. 16 - 17 euróba fog kerülni. Azt is elhatároztuk, hogy egységesen húsz eurót szedünk, ha alkalmunk lesz egyet fagyizni azt ebből fizetjük és ami a kirándulás után a húsz euróból marad, azt én átadom az osztályunk pénztárosának, mert az Önöktől beszedett pénzzel én automatikusan vele elszámolok.
    Matematikából három feleletet adtak a tanulók ezen a héten, ebből kettőt kijavítottam, amelyekkel nagyon meg voltam elégedve, a harmadiknak, a műveletek sorrendjének az eredményét még nem ismerem. Ezen a héten belevágtunk a fejbeni osztásba és ahogy a szülőin is mondtam, így teljesíteni is fogjuk a tervezett tadásmennyiség elsajátítását.
    Szlovák nyelvből több minden mellett a Myško píše školskú úlohu című kis írást aplikáltuk több más helyzetre is egy feladatlapppal. A feladatlapot így gyakoroltuk: Moja mama je veľmi šikovná. Môj otec je veľmi šikovný. Môj brat je veľmi šikovný. Moja stará mama je veľmi šikovná. Môj starý otec je veľmi šikovný. Na stole je neporiadok. V triede je poriadok. V detskej izbe je neporiadok. V maštali je neporiadok. V chlieve je poriadok. V kuchyni je neporiadok. V meste je neporiadok. V aute je neporiadok. Pred rokom si kúpila šijací stroj, nové auto, novú tašku, nový bicykel, veľkú chatu, dobrú žehličku. Vo váze sú červené šípky, krásne fialky, žlté ruže, voňavé kvety. Na šatách je červená mašľa. Pletený šál je na vešiaku. Na tanieri je šupka banánu. Školská taška je pod stolom. Košík je na skrinke. Vo váze sú červené šípky. Miško píše domácu úlohu. Miško je pravák. A tanulók vitték magukkal a feladatlapot, de itt is letölthető. Annyit hozzátennék, hogy ez a feladatlap nem könnyű, mert több nyelvtani szabály is van benne, birtokos vévmás egyeztetése a főnévvel, melléknév, főnév egyeztetés, elöljárószó, főnév egyeztetése hímnem, nőmen, semleges nem esetben, tárgyeset, többes szám képzése eltérő módon stb.
    A jövő héten a tanulók számíthatnak egy szöveges feladatokból összeéllított feleletre. Attól függ, hogy sikerült a műveletek sorrendje, lehet, hogy újra sor kerül arra is. Nyelvtanból egy melléknevek helyesírása, fokozása felelet lesz.
    Ahogy a szülőin átbeszéltük pénteken gyereknap a suliban és szombaton családi nap az udvaron. Várom a tepsi sütemény felajánlását.

Házi feladat:
Olvasás: A mézelő méh
Mat.: zöld: 46/1., 2.
Nyelvtan: MF.: 53/6., 54/ 1.,2.
Szlovák: feladatlapon

Tisztelettel, M. P.

 

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3