Osztályok hírei

A magyar költészet hetén

Tisztelt Szülők!

    Csütörtökön a magyar költészetet ünnepeltük egy rendhagyó irodalomórával, amelyet meglátásom szerint a gyerekek nagyon élveztek. Leginkább József Attila költészetén keresztül merültünk bele a magyar nyelv gyönyöreibe. Nekem abban a szerencsés élményben volt részem, hogy többször találkozhattam és beszélgethettem Faludy Györggyel, aki csak 5 évvel volt fiatalabb József Attilánál, a közvetlen környezetébe tartozott, sok érdekeset tudtam meg a nagyon fiatalon meghalt költőről.
    A múlt héten kifelejtettem az írásomból, hogy a tanulóink nagyon szépen szerepeltek a járási Pitagórasz versenyen. A nyolc tanulóból hat lett sikeres, így az alapiskolánknak a járási versenyen nyolc sikeres megoldója lett. Matematikából a jövő héten elkezdjük az írásbeli szorzást. Jövő héten erre nem lesz idő, de a húsvét után egy átfogó tudásfelmérő sorozat lesz matekból, amelyen lemérem, hogy milyen biztonsággal megy a tanulóknak az írásbeli kivonás, a fejbeni szorzás alapjai ezres számkörben, és az ezekre felépített szöveges és logikai feladatok. Amit így megtudok, az még meghatározza a tanév utolsó két hónapjának a tempóját.
    Szlovák nyelvből mindenkit lefeleltettem a " Rozprávka o srnke " c. olvasmányból, fordításból, az érzékszervekből. Folytattuk az olv. tartalmának gyakorlását hat rajzzal. Egyelőre háromhoz írtunk történetet. Ezel a feladatlappal az a tervem, hogy a tanulók csak a képek alapján tudják majd elmondani az olv. tartalmát. Teljesen új anyagként sokat foglalkoztunk szóban és írásban is az okamžite, ani za svet, kifejezésekkel, a ktorý, ktorá, ktoré megfelelő alakjával.
    Fogalmazásból befejeztünk egy elbeszélő fogalmazást, ami az üvegházi látogatásunkról szólt. És így kerek a történet. Maga a kirándulás is remek volt, de a fogalmazás szógyűjtésénél látszott, hogy sok - sok minden megragadt a tanulókban. Nyelvtanból nagyot léptünk előre az igék számának és személyének meghatározásával. Ez együtt jár a személyes névmásoknak az ismeretével is és újabb lehetőségeket nyújt a szlovák nyelvoktatásban is. A jövő heti olvasmányhoz van egy kis megjegyzésem. Én úgy gondolom, hogy aki a mi kultúrkörünkben nő fel, annak attól függetlenül, hogy vallásos, vagy nem vallásos nevelést kap, mindenképp tisztában kell lennie néhány alapfogalommal. Ilyen elsősorban a karácsony és húsvét. Nekem számít, hogy az általam tanított gyerekek tudják, hogy karácsony nem a fenyőfa, a húsvét pedig nem a nyuszi ünnepe. Szerintem ezek az alapismeretek segítik a gyerekek önazonosságának megerősítését.
    Pénteken Annamária kiosztotta azoknak a tanulóknak a húsvéti képeket, akik fényképezkedtek. A borítékra rá van írva mennyibe kerül, kérem ezt a gyerekekkel küldjék be.
    A jövő héten három napot tanulunk, majd hat nap szünet. Legközelebb írással szerdán, vagy csütörtökön jelentkezem.

Házi feladat:
mat.: sárga, 52/6
olv.: A kék bolygó
nyelvtan: M.F / 50/6
szlov.: Gyakorolhatják elmondani a három kép alá írt szöveget a feladatlapról fejből.

Tisztelettel: M.P.

Legfrisseb osztályhírek

2019. április 19.
2019. április 06.
2019. április 05.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com