Osztályok hírei

Vissza a paradicsomba

Tisztelt Szülők!

    Kedd délután, ahogy terveztük a paradicsomos tanulmányi kirándulásunkon vettünk részt. Örültem annak is, hogy mindenki ott tudott lenni. A tanulók gyakorlati ismereteket szerezhettek a növények igényeiről, életfeltételeikről, a növénytermesztés fortélyairól, az egészséges táplálkozásról. Ha még pár nap elteltével az iskolában visszatérünk az ott hallottakra, kíváncsi vagyok, hogy kiben mennyire ragadtak meg az új ismereteik, hogy lehet természetesen védekezni a kártevők ellen, mi helyettesíti a földet a gyökérzet számára, mik porozzák be a virágokat, stb. Köszönjük a szervezőknek, hogy ezeken a nagyon tartalmas foglalkozásokon részt vehettünk.
    Szintén kedden nyolcan az osztályból részt vettek a Pitagorasz matematikai verseny járási fordulóján. Ma péntek van, de nekem még nincsenek információim, hogy ez a megmérettetés milyen eredménnyel zárult. Pedig én is, de ami még lényegesebb, hogy a tanulók is nagyon várják a fejleményeket.
    Magyar nyelvből írtunk egy tollbamondást a következő szöveggel: " Zoltán és Erika Pozsonyban laknak. Tavaly nyáron Magyarországon kirándultak. Hosszú hídon mentek át a Dunán. Először Győrben álltak meg. Jártak Debrecenben, Szegeden és Esztergomban. Budapesten megnézték kedvenc költőjük, József Attila szobrát. Vitték magukkal kutyájukat, Mancsot is. Fürödtek a Balatonban. Tele élményekkel jöttek vissza Szlovákiába. " Ahogy eddig is a mondatközi veszők nem fognak hibának számítani.
    Szlovák nyelvből aki ezen a héten nem felelt le az " U lekára " c. olvasmányból és a hozzá tartozó feladatlapból, az hétfőn fog felelni. Több minden mellett életszerű konverzációs gyakorlatokkal foglalkoztunk, pld.: - Máš bábovku. - Áno mám. Ale tebe nedám! - Aspoň trošku. - Nie, nedám ani trošku. stb. Következő új szó volt a cudzí. Sokat gyakoroltuk az orvosos rövid olvasmányokat. A kiegészítendő szövegeket így olvastuk az Ypsilon 25. oldalán: Erika je chorá. Bolí ju hrdlo aj hlava. Bola u lekára. Teraz leží v posteli. Mamička jej uvarila horúci čaj a dala jej lieky. Potí sa, aby nemala horúčku. Musíš zostať doma aspoň týždeň, - povedal lekár Erike. Spolužiaci navštívili Eriku. Bolo mi zle, raz mi bolo teplo, raz zima. Mala som horúčku. Bolela ma hlava, aj hrdlo, - sťažovala sa spolužiakom Erika. Erika už je zdravá. Nemá horúčku. Nebolí ju ani hlava, ani hrdlo, - povedala Erika lekárovi. Jaj, jaj, bolí, plače Zoltán. Bolí ho zub. Mamička zobrala Zoltána k zubárovi. Otvor ústa, - povedal zubár. Hneď ti bude lepšie. Vytrhnem ti zub. No, neboj sa, - utešovala mama Zoltána. A cél, hogy a tanulók minél pontosabban értsék a szöveget, minél folyékonyabban olvassák, mert vannak hosszabb, nehezebb szavak, és lehetőleg jól helyettesítsék be a hiányzó részeket. Mi pedig majd még forgatjuk a szövegrészeket és a felszínen tartjuk. Foglalkoztunk azzal is, hogy mikor bolí ju és mikor bolí ho.
    Matematikából még pár gyakorlat van az írásbeli kivonás részből és végeztünk a lila könyvvel. Van pár tanuló, akiknek nehézséget okoz mind az írásbeli összeadásnál mind a kivonásnál megtalálni a másik összeadandót, illetve megtalálni a kisebbítendőt, vagy kivonandót. Velük a jövő héten még ezt külön gyakoroljuk.
    Az a tapasztalatom, hogy az osztály talán egy kisebb része túl eleven, többször gátlástalan és fegyelmezetlennek is lehetne nevezni. Ez érvényes az egymás közti viselkedésükre is, illetve sokszor velem sem mindig olyan hangot ütnek meg, hogy az nekem tetszen. Az órák alatt le vannak foglalva, az nem nagyon szokott gond lenni. Sokat foglalkozunk egymás tiszteletével, az iskolai rendtartás betartásával és azzal a megállapítással, hogy úgy viselkedjenek mással, ahogy akarják, hogy velük is viselkedjenek.
    Kérem szerdáig. ápr. 3. - ig visszaküldeni a kitöltött BGA űrlapokat a mellékletekkel. Kérem, hogy a 3. oldalon az 5.2. és 5.3 pontokat ne töltsék ki, mert a tanulók még nincsenek 14 évesek. Az űrlapokat már mindegyik tanuló szülője, vagy maga a tanuló elvitte. Más információ: Az iskolai konyha új telefonszáma: 0910 388 993. Április 1 -től smsben is lejelenthetik az ebédet. Kell a tanuló neve, osztálya, a lejelentett napok pontos dátuma.

Házi feladat:
nyelvtan: MF: 46/2., 3.
matematika: sárga: 43/3., 45/1.
szlovák: Ypsilonból a fenti négy olv.
olv: A cinegefészek

Tisztelettel, M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3