Osztályok hírei

Zöld könyv

Tisztelt Szülők!

    Ezen a héten sem volt hangulatom a foci világából címet megjelölni, inkább más élményemből merítettem. Akinek tetszett az Életrevalók c. film, annak a Zöld könyv sem lesz csalódás.
    Pályafutásom alatt már többször előfordult, hogy matematikából a járási fordulóra eljutott tanítványom, olyan is volt, hogy megnyerte azt, de arra még nem volt példa, hogy nyolc tanulóm indult együtt. Kedden így összesen az iskolánkat tízen fogják képviselni a P3 kategóriában, remélem mindegyikük szép eredményt fog elérni a járás legügyesebb tanulói között is. A versenyre induló tanulók jöjjenek rendesen iskolába ahogy szoktak, 7. 45 - re, majd közösen indulnak az Erzsébet - térre. 8. 30 - tól 9, 00 - ig lesz a bejelentkezés és 9. 00 - tól 10. 00 - ig a verseny. Szerintem a negyedik órára már vissza is érnek. A keddi nap is elég tartalmasnak ígérkezik, mert ebéd után készülünk a már rég emlegetett paradicsomos tanulmányi túránkra. A terv szerint busszal megyünk a város másik végébe és a tanulókra érdekes és tanulságos programok várnak. Kb. 4 - re jövünk vissza az iskolába. Pedagógiai kíséretként Annamária és én leszünk a gyerekekkel.
    Szlovák nyelvből most is mindenkit lefeleltettem az éttermes és vásárlásos feladatlapból. Az új feladatlapot így gyakoroltuk: Je ti zima? Áno, je mi zima. Nie, nie je mi zima. Je ti teplo? Áno, je mi teplo. Nie, nie je mi teplo. Si hladný? Áno, som hladný. Nie, nie som hladný. Máš čas? Áno, mám čas. Nie, nemám čas. Helena je Rudolfova manželka. Rudolf je jej manžel. Katka a Marta sú ich dcéry. Róbert je ich syn. Júlia a Jozef sú starý rodičia. Róbert je ich vnuk. Katka a Marta sú ich vnučky. Róbert, Katka a Marta sú súrodenci. A továbbiakat csak éppen megemlítettük, még a jövő hét első két napján begyakoroljuk és szerdán és csütörtökön feleltetem ezt a feladatlapot. Máš blúzku? Áno mám. Tak mi ju prosím ťa požičaj! Máš žehličku? Áno mám. Tak mi ju prosím ťa požičaj! Máš loptu? Áno mám. Tak mi ju prosím ťa požičaj. Máš mydlo? Áno mám. Tak mi ho prosím ťa požičaj! És így tovább a pravítko, kladivo, nôž, kniha esetében. A cél, hogy a gyerekekbe beleivódjon a magyartól idegen nyelvi forma, ha tá, akkor ju, ha ten és to, akkor ho szót kell használni.
    Honismeretből a gyerekekkel elkészítettük az A3 - as rajzlapra készült dunaszerdahelyi prezentációt. Ezt a tanulók hazavihették, ha pénteken ez nem történt meg, akkor a jövő héten hazaküldöm. A feladatuk az lesz, hogy két hét múlva hozzanak az iskolába egy saját maguk készítette prezentációt, képekkel, rövid szövegekkel mutassák be nekik mit jelent városuk, falujuk. A nem dunaszerdahelyiek bemutathatják falujukat. A3 -as rajzlapot adok a tanulóknak.
    Pár fontos információ. Kérem ellenőrizzék át gyerekeik fejét nincsenek -e tetvek benne. Jövő héten pénteken az összes dunaszerdahelyi alapiskolához hasonlóan a mi iskolánkban sem lesz tanítás. Ezt majd beírjuk az ellenőrzőbe is, kérem majd írják alá. A jövő héten továbbá kiosztom a Bethlen Gábor Alap pályázati lapjait, én egy részét kitöltöm, kérem az útmutatóban figyelmesen olvassák el hol mit kell kitölteniük, aláírni, milyen mellékleteket kell csatolni. Önöknek ebben már nagy rutinuk van. "Az oktatási intézmény által kiadott igazolás" részben ne töltsenek ki semmit. A kitöltött űrlapokat a mellékletekkel kérem legkésőbb április 3 - ig hozzám visszaküldeni.

Házi feladat:

szlovák nyelv: Gyakorolhatják a fent említett feladatlapot és olvasni az Ypsilonból az U lekára c. olv
matematika: lila: 90/1., 3.
nyelvtan: MF: 45/ 1., 2., 3.
olv: Az öreg tölgyfa születésnapja

Tisztelettel: M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3