Osztályok hírei

Magyarázom a bizonyítványom

Tisztelt Szülők!

   Csütörtökön kiosztottam a tanulóknak a félévi bizonyítványokat. Pár mondatot szeretnék írni arról nálam hogy születik egy bizonyítványba bekerülő jegy. Eddig mindig arról írtam, hogy jobban előtérben van az értékelésnek a motiváló jellege, az elvégzett munka. Ez természetesen továbbra is érvényes, de hangsúlyosabbá vált a tanuló tudásszintje is az adott tantárgyból. Ebből következett be, hogy megjelentek a nem tiszta egyes biznyítványok is. Volt pár olyan eset, amikor az ellenőrzőkben megjelent jegyekhez képest jobb került a bizibe. Ennek az az oka, hogy az ellenőrzőbe bekerült jegy csak az egyik kritérium az osztályzásnak, ehhez számba vehető a tanuló aktivitását, megnyilvánulását stb. Az is fontos, hogy melyik tantárgyból eddig mennyi kiegészítő tananyagot vettünk át. Mert pld. matematikából elég sokat. Az utolsó írásbeli feleletnél viszont csak a tantervben előírt minőségű példák voltak, ezért mondtam a tanulóknak, hogy aki azt egyesre megírja, az egyest is kap a biziben. Ami nem fordulhat elő, nem is történt meg, hogy a tanuló végig jobb jegyet visz haza az ellenőrzőben, a bizonyítványban pedig rosszabbat, mert akkor a jegyek nem tükrözik, hogy jobban kellene teljesíteni a jobb értékelésre. Amit a tanulók hazavittek, az egy ún. kivonat, nem bizonyítvány. Mindig leírom, hogy ha bármely adatban hibát észlelnek, kérem jelezzék azt nekem, hogy kijavíthassuk. A kivonatot nem kell visszahozni, otthon marad.
    Szlovák nyelvből végig tudtam feleltetni mindenkit a feladatlapokból. Voltak olyanok is, akik az " Obloha je krásna, modrá. " kezdetű olvasmányból is lefeleltek már. Ilyenkor mindig olvasnak, megnézem mennyire pontosan értik az olvasottakat, elmondatom a tanulókkal az olv tartalmát és magyarról szlovákra megróbálom lefordíttatni a frázis jellegű kifejezéseket. Ebben az esetben: Môžem ti pomôcť? Drž sa! Za chvíľu som tu. Ponáhľam sa. Prosím ťa zavolaj ich! Bývaš ďaleko? Ezeket a kifejezéseket visszük tovább, állandóan felszínen tartjuk és variáljuk is. Az olvasmány tartalmát pedig legtöbbször úgy kérem vissza, hogy kérdéseket teszek fel, vagy ha érzem, hogy menne ez önállóan is, akkor hagyom, hogy mondja amit megjegyzett. Van egy további módja is a tartalom elmondatásának, ha a szituáviós kép számozott nyilakkal mondatja a tanulóval a szöveget, de ebben az esetben sok volt a párbeszéd, az meg így nehézkes. A párbeszéd jó lesz mini szituációs jelenetek gyakorlására.
    Matematikából a tanulók megírták az írásbeli összeadás kezdeti fázisából az írásbeli feleletet. Hétfőn ezt kiosztom, akik nem voltak jelen, ők kedden írnak majd. Terveim szerint a jövő héten egy újabb felelés vár a gyerekekre, amelynek alapja szintén az írásbeli összeadás lesz, de már úgy, hogy egyszerre lépi túl az egyes és tízes helyi értéken a tízet, a másik összeadandónak a megtalálása és az írásbeli összeadáson alapuló logikai és szöveges feladat is fog szerepelni.
    Tervem szerint felelnek a tanulók természetismeretből is, két anyagrészből, az egyik az emésztőrendszer és az egészséges táplálkozás, a másik a kiválasztórendszer lesz. Majd megkérem Annamáriát, hogy szerdán, csütörtökön építsen be a délutáni tanulásba ismétlést ezen témakörökben. A munkáltató tankönyvünk nagyon jó alapja a tanulásnak.

Házi feladat:
olv.: A róka meg a daru
mat.: sárga, 32/ 1., 2., 3., 5.
írás: az olv. füzetbe leírni 10 igét, főnevet, melléknevet az olvasmányból
szlovák: A feladatlapról a Kubo leírásának a folytatása a füzetbe. A leírást addig folytassák, amíg a feladatlapon is megoldottuk. Azt, hogy Kubo milyen bizonyítványt kapott, azt majd hétfőn folytatjuk.

Tisztelettel, M. P.

Legfrisseb osztályhírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com