Osztályok hírei

Idén utoljára

Tisztelt Szülők!

    A karácsonyi szünetet megelőző hét is meglehetősen tartalmas volt. A tanulók megkapták a harmadik tollbamondás jegyüket. A helyesírással osztályszinten meg is lennék elégedve, viszont a külalakkal nam. Ha majd szünet után visszamegyünk, biztos, hogy jó ideig programon lesz a szépírás gyakorlása. Egy végső kísérlet arra, hogy a tanulóknak minél esztétikusabban és normaszerűen rögzüljön az írás külalakja, amivel majd felmennek a felső tagozatba. Fogalmazásból eléggé fontos dolgot műveltünk. Előkészítettük és megírtuk az első leíró fogalmazást, melynek a témája a cápa volt. Egy jó leíró fogalmazásnak több fontos szabálya van. Formailag feleljen meg, ne csapdossanak össze vissza a leírtak a különböző részekben, használjuk az ún. rejtett alanyt, kerüljük a szóismétlést, stb. Először megírjuk a fogalmazás vázlatát, majd szógyűjtés következik és ha együtt írjuk a fogalmazást, csak utána írjuk le a füzetbe. Ha a tanulók majd önállóan írnak fogalmazást, akkor először piszkozatra írják le.

    Matematikából elértünk az írásbeli összeadás előszobájába. Januárban az összeg megbecslésével kezdünk, majd jön is az írásbeli összeadás. (Az írásbeli összeadás azt jelenti, hogy az összeadandókat egymás alá írjuk, szóbeli összeadáskor az összeadandókat egymás mellé. A szóbeli összeadással, akár a százas számkörben is egész negyedik év végéig foglalkozni fogunk, hiszen ennek minél pontosabb tudománya visszatükrözése, hogy a tanuló mennyire járatos az adott számkörben. Az írásbeli összeadás és kivonás algoritmusa ezt a tudást nagyon leegyszerűsíti, ami hasznos lehet, de a gyerekek számára nem elégséges.) Elbúcsúzunk a nagy négyzethálós füzeteinktől, több helyre lesz szükségünk. Az osztálypénztárban még van elép pénz, abból én veszek a tanulóknak kis négyzethálós füzeteket is.

    Munkáravaló nevelésen varrtunk. Gombot egy anyagra. Az eredményt nagyon szerénynek titulálom. Sokat a csomó megkötésénél nagy nehézségekbe ütköztek. Általában aonban elég lelkesek voltak a gyerekek. Ezt még gyakoroljuk.

    A karácsonyi műsor alkalmával a gyerekek hozták a formájukat. Kellően fegyelmezettek voltak, ügyesek és energikusak. Pénteken a számunkra fél kilenckor kezdődött az ünnepi műsor és a versenyek kiértékelése. Papírgyűjtésben és tökfaragóversenyben nekünk ia voldak díjazottaink. Utána megnéztünk három magyar népmesét és elmentünk a tornaterembe egyet tornázni, focizni. Ezzel ért véget számunkra a 2018 - as esztendő. Sajnos páran nem húzták végig velünk a hetet. Fanni kirándult, Félix, Sz. Réka lebetegedett, a hangomon talán érezhető volt, hogy én is az utolsókat rúgtam. Remélem a szünetet mindenki jó egészségben tölti majd.

    Fontos, hogy azoknak, akik jelentkeztek vers és prózamondó versenyre, kiosztottam a szövegeket. Berillnek és Simonnak prózát, Máténak, Mirának, Jázminnak, Rolinak, Gábornak verset. Nekik a szünet végére meg kell tanulniuk a szöveget fejből. Ha kérhetem, a szülők ha segíteni szeretnének, abban segítsenek, hogy a tanulók minél pontosabban tudják a szöveget, a többi az én dolgom. Ezt csak azért írom, mert könnyebb egy dolgot jól kialakítani, mint egy hibásat korrigálni.

    A szünetben a tanulók sokat pihenjenek, tartalmasan szórakozzanak, érezzék jól magukat a szűkebb és tágabb családjuk körében. A további tanulmányaik szempontjából nekem leginkább arra lesz szükségem, hogy kipihent gyerekekkel vágjunk neki a következő esztendőnek. Ezért nem adtam fel házi feladatot sem. Önöknek, Szülőknek is azt kívánom, hogy legyen békés, boldog, meghitt Karácsonyuk!

Tisztelettel, M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3