Osztályok hírei

Még egy hét

Tisztelt Szülők!

    Matematika Pitagórasz verseny utánunk. Osztályunkból tizenhárman mentek az iskolai fordulóra. Közülük nyolcuknak sikerült sikeresnek lenniük, vagyis legalább 10 példát kiszámoltak jól. Minden iskolai fordulóra ment tanuló nagy elismerést érdemel, mert készültek a megmérettetésre, előtte legalább egy sikeres felkészülési feladatsort írtak, mindenki meg is kapta az egyesét. Ha figyelték az írásaimat, remélem, hogy érezték, hogy úgy próbálta irányítani a felkészülést, hogy az az egész osztály javára legyen. Több mindent megtudtam olyanokról is, akik nem indultak az iskolai fordulón. A továbbiakban azok kal fogunk tovább dolgozni, akik sikeresek lettek. Iskolánk továbbította az iskolai eredményeket a járási forduló szervezőinek. Rajtuk múlik, hogy az iskolánkban a harmadik évfolyaman sikeres tíz tanulóból mennyit hív meg a járási fordulóra. Remélem mindegyiket, de ezt csak mi reméljük. Kiosztottam a nyolc tanulónak egy szülői beleegyező nyomtatványt, ezt kérem töltsék ki, és hétfőn küldjék vissza a tanulókkal. Még a matematikához. Kb. másfél hónapja kezdtünk ezres számkörben dolgozni, később számolni. Az eddig mért tudásszint ennek a szakasznak osztályszinten nagyon jók lettek. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki azonos szinten van. Még az első osztály elején, amikor a tanulók képességeit az ún. Difer teszt felmérte kitűnt, hogy több tanulónak, sokkal többnek, mint egy átlagos osztályban kimagasló matematikai képességeik vannak. A normális ez alatt van. Tehát ha valakinek kicsit több idő kell egyes feladatkörök elsajátításához, akkor ehhez a szülőnek is legyen türelme. A kétségbeesést hagyják rám, én mindig jelzem a normál tempóban haladó tanulóknak mikor mire kell ráerősíteni, senkit sem hagyunk el. Kérem ne hajtsák agyon a tanulókat otthon, dolgoznak az iskolában eleget.

    Szlovák nyelvből mindenkit lefeleltettem a čí?, čia?, čie? és a másik feladatlapból. Ezen a héten az Ypszilon tankönyvet használtuk. Először az új osztálytárs olvasmány két párbeszédével foglalkoztunk. Ezekben több fontos új kifejezés volt, amit viszünk magunkkal tovább. Az új rajzos olvasmány pedig a 24. oldalon van.

    Magyar nyelvtanból befejeztük a másképp írjuk, másképp ejtjük témakört. Hétfőn írunk egy tollbamondást, ami erre épül majd.

    Informatikából haladtunk tovább új feladatokkat az oktatóprogramjainkban, valamint a szövegszerkesztés pontosságát gyakoroltuk. Megmutattam a tanulóknak miként kell a szöveget balra, jobbra és középre rendezni. Egyelőre csak a középre rendezést gyakoroltuk egy cím felírása esetén.

    Honismeretből a tanulók lefeleltek írásban, aminek a legfontosabb része a szélrózsa irányinak az esmerete volt, ahogy azt a múlt héten jeleztem.

    Természetismeretből az olvadással és az oldódással foglalkoztunk. Olvasztottunk jeget, csokit, viaszt, oldottunk sót, cukrot és mézet. Gyorsítottuk az oldódást forró víz segítségével és kísérleteztünk azzal is, hogy pld. mi mivel nem oldódik. / Víz az étolajjal. / Az óra célja az volt, hogy kialakuljon a tanulókban az olvadás és az oldódás két különböző fogalma, valamint, hogy az olvadáshoz mindig hőmérsékleg változásra van szükség, míg az oldódáshoz nem. Vagy nem mindig. Továbbá azt próbáltam rögzíteni, hogy nálunk a hőmérséklet mérése a v&ia cute;z halmazállapotváltozásain alapul.

    Csütörtökön voltunk a kultúrházban, szerencsére nem volt nagy hideg. A tanulók némi figyelmeztetés hatására jól viselkedtek.

     Még pár információ. Még egy teljes hét van előttünk. Négy napot fogunk tanulni. Pénteken egy karácsonyi műsor lesz az iskolánkban három rátában. Ekkor kerül sor pld. a papírgyűjtés kiértékelésére is. Kérem, hogy a tanulók az iskolatáskáikat csütörtökön vigyék haza, de tornaruhájuk pénteken legyen, mert tervezek egy sportos búcsúzást az esztendőtől. Péntek is teljes értékű nap lesz, a napközi fél ötig tart. Hétfőn én leszek a tanulókkal napköziben, ha szükséges engem hívjanak telefonon hétfőn délután, ne Annamáriát. A papírgyűjtés ből 122 eurónk lett, ami nagyon szép teljesítmény. Köszönet mindenkinek, aki aktívan bekapcsolódott a gyűjtésbe. Természetesen ezt a pénzt betesszük az osztálypénztárba. Karácsonyi műsor, ahogy már egy hete is írtam, csütörtök, 16.05 - kor lesz az osztályunkban. Arra számítsanak, hogy a műsor kb. 40 perces lesz és megpróbáljuk megint úgy megszervezni, hogy a tanulók utána egy kis eszem, iszomra ott tudjanak maradni, tehát nem lesz utána azonnal hazarohanás.

Házi feladat:

olv.: Ki az erősebb?
matematika: 7. varázskép / Simon bepótolja, mert előbb hazament /
szlovák nyelv: olvasni a rajzos szöveget, 24. old. és írni az ezen az oldalon 1. feladat, kiegészíteni a mondatokat.

Tisztelettel, M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3