Osztályok hírei

Nől a dér, álom jár…

Tisztelt Szülők!

    Decemberrel beköszöntött a tél. Téllel együtt az év egyik legszebb, ünnepekben és programokban legzsúfoltabb időszaka. Heti iskolai teendőinkbe beékelődött a keddi karácsonyi fotózkodás. Amint kézhez kapom a képeket, értesítem Önöket. Természetesen nálunk is járt a Mikulás. Minden gyerek csokoládét kapott ajándékba. Képeket errol a Csillagok csoportba tettem fel. Elkészült az osztály ajtajára a díszítés. Köszönet a kreatív anyukáknak, kolléganőnek és a gyerekeknek! Készülünk a műsorral, mindig sokat tanuljuk és rengeteg időt rászánunk. Az az igazi karácsonyi meglepetés Önöknek, ha nem hallják otthon a verseket, dalokat. A verseket, színdarab szövegét fáradtságos munka csak az iskolában megtanulni a sok tanulnivaló mellett. Ha nem is lesz tökéletes az ünnepi műsor, akkor is bizonyos, hogy szívvel – lélekkel tanulták. Az ajándékokat saját kis kezükkel gyártják a délutáni órákban. Ők maguk készítik a meghívót, melyet majd jövő héten kézbesítenek. A karácsonyi műsort december 18-ára 16,30 órára tűztük ki. December 10-től az iskola díszcsarnokában reggel 7.30-tól 8.00-ig vásárra bocsájtják az elmúlt hónapok során az alsó és felső tagozatos diákok által készített alkotásokat. Karácsony szellemében, az újrahasznosítás jegyében készült portékák széles választékából válogathatnak az érdeklődők. Az eladott termékekből befolyt összeggel folytatjuk az idén elkezdett jótékonysági tevékenységünket. Mikulás után Luca-napja következik, sok-sok népszokás kapcsolódik. Az utolsó héten ünnepi műsorunk mellett az iskola karácsonyi ünnepség keretén belül majd kiértékelik a Tökfesztiválra benevezett remekműveket és a papírgyűjtést. Az utolsó napon az osztályban is megtartjuk szerény karácsonyi ünnepségünket. Énekelünk majd közösen, megajándékozzák egymást a gyerekek.

    Magyar nyelv: Természetesen Szent Miklósról és Mikulásról szóló történeteket, verseket olvastunk. Weöres Sándor verse Szán megy el az ablakod alatt című nem csak a gyerekek egyik kedvence, hanem az enyém is. A verseket továbbra is meghallgatjuk megzenésítve. Sokszor csak jókedv gyanánt énekelgetjük a régieket. Másoltak három versszakot a Mese a Mikulásról c.versből. Osztályoztam munkáikat. Tizennégy tanuló egyesre, sőt csillagos egyesre másolt. Hatan figyelmetlenebbek voltak, ők dicséretes, jó és elégtelen osztályzatokat kaptak. Nyelvtanból továbbra is a magánhangzók és mássalhangzók helyesírását gyakoroltuk. Külön figyeltünk a j, ly írására. Tollbamondás: Sok játékom van. Szeretem a tejfölt. A varjú hangosan károg. A bagoly éjjel vadászik. A gólya hasznos állat. ….Egy tanuló kivételével mindenki egyesre megírta. Nos, ez szinte tökéletes.

    Szlovák nyelv: Téllel kapcsolatos szövegeket dolgoztunk fel. Zimné počasie olvasmányt olvastuk, fordítottuk. Olvasásból feleltek, nagyon szépen olvasott mindenki. Egyeseket kaptak. Másoltak ebből az olvasmányból pár mondatot, amit értékeltem. Tíz tanulóból hétnek sikerült egyest szerezni. Ketten kettest kaptak, egy tanuló gyengébben teljesített. Mondatok alkottunk a téli képekhez. Nagyon könnyen ment nekik. Pl. Deti sa sánkujú. Zoltán hrá hokej……A tél témaköréhez a füzetbe is rajzoltunk pár szó társaságában. Ezt is tanulgattuk, majd ez pénteken értékeltem is. / Je zima. Zimné mesiace sú december, január, február. Sneží. Padajú snehové vločky. Príroda je celá biela. Aj domy, stromy, lúky, hory sú biele. Zamrzli jazerá. Mráz namaľoval na okná adové kvety. Egy tanuló kettest, a többiek egyest kaptak. Szépen tudták a tananyagot. Új betűt is vettünk, ž, dž. Koľko má mačka mačiatok olvasmányt is begyakoroltuk, lefordítottuk. Sokat dolgoztunk ezen a héten, mégis könnyedén halad velük a munka. Jut idő szlovák mese nézésére, dalocskák hallgatására és dalolására. Munkafüzetben is szorgalmasan oldjuk a feladatokat. Mindezek mellett van alkalom helyesírás gyakorlásra, szituációs játékra.

    Matematika: 100-as számkörön belül adunk össze és vonunk ki tízes átlépés nélkül. Geometrián belül szerkesztettünk egyenest. Egyenesen szakaszt jelöltünk.

    Környezetismeret: Újabb tananyagunk a Párolgás volt. Beszélgetéssel, ábrázolással, majd videók segítségével mélyedtünk el ebben a témakörben. A víz három halmazállapota közeli téma számukra, nagy érdeklődés övezte.

Hétvégi feladatok: 1 – 1 feladatlap magyar ny. és matematika

Kellemes hétvégét kívánok!

Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3