Osztályok hírei

Őszutó

Tisztelt Szülők!

    November utolsó hete igazán mozgalmasan telt. Kedden a VMK – ban A kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot nézhettük meg. Az előadás a gyerekeknél nagy sikert aratott. Minden pillanatát élvezték. Szerdára megkaptuk az osztály fenyőfáját, hozzá voltak díszek, ádventi koszorú, szaloncukrok. Önöknek hála, Kedves Szülők!!! Karácsony szelleme már menthetetlenül beköltözött hozzánk. Készülünk a karácsonyi műsorral, tanuljuk a verseket, táncokat, színdarabot. A gyerekek kisorsolták, kit ajándékoznak meg karácsonykor. Nagy volt az izgatottság. A gyerekekkel megbeszéltük, mi is az ajándékozás lényege. Meggyújtottuk az első ádventi gyertyánkat. Készülnek az ajándékok a vendégeknek, közben az ajtó díszítését készítik elő a gyerekek. Ezek mellett hozták a szebbnél szebb projekteket, amit mindegyikük a saját szavaival kis segítő kérdésekkel bemutatott. Fantasztikusan szép, igényesen kidolgozott, tartalmas munkákat hoztak. S a legfontosabb, hogy pontosan értették miről beszélnek. Ennek ez a lényege. Érdeklődve várok munkákat bármelyik tantárgyból, lehet kedvenc versről, meséről, matematikából. Minden külön munkát jutalmazok.

    Magyar nyelv: Mesékből sosem elég, ismét több mesét feldolgoztuk az Olvasókönyvből és feladatlapokon is. Az újonnan megismert szavakkal mondatokat alkottunk. A meséken kívül mondókákkal és szólásokkal foglalkoztunk. Többet lemásoltunk, de a lényeg, hogy megértették mit is jelentenek. Nyelvtanból helyesírási gyakorlatokra fordítottuk a hangsúlyt. Mondatokban meghatároztuk a szavak számát, a hangok fajtáját. Átellenőriztem biztosan tudják-e már megbízhatóan a magyar ábécét. Nos, négy gyerek nem. Mindenkinek az ellenőrzőbe betettem a nyelvtan füzetét és a felmérő lapot, négyüknek megjegyzéssel, hogy ezt bizony meg kell tanulni. Olvastak is, osztályoztam őket. Ketten kaptak kettest.

    Matematikából feladatlapokon, munkafüzetben, füzetben dolgoztunk. Mindenhol a természetes számokkal 100-ig foglalatoskodtunk. Átlépés nélkül kétjegyűhöz egyjegyű számot adtunk, kivontunk. Kétjegyűhöz kerek kétjegyű számot adtunk, vettünk el. Bontottuk a számokat tízesekre, egyesekre. Nyitott mondatokat fogalmaztunk és oldottunk meg.

    Szlovák nyelvből új magánhangzókkal ismerkedtek meg /ia,ie,iu/. Sikerült begyakorolni az olvasását. Másolták a begyakorolt olvasmány három mondatát. Egy tanuló kapott kettest. Minden tanítási órán mondatokat alkotunk, különféle módon tesszük ezt. Néha képek segítségével, néha szavakat kapnak, valamikor fordítanak, esetleg rajzokkal. Igyekszünk minél többet ismételni, folyamatosan visszatérni a régebben tanult szavakra, mondatokra és azokat előhorgászni és az éppen felhasználható részét betenni az új tanulnivalóhoz.

    Környezetismeret: Az oldódás témaköre után áttértünk a szűrés és az anyagok szétválasztásának megbeszélésére.

    Jövő héten lesz a karácsonyi fényképezkedés, ahogy erről már Önöket hetekkel ezelőtt értesítettem. Tehát ne feledjék, kedden.

Hétvégi feladatok: 1 – 1 feladatlap szövegértés és matematika

Környezetismeret 31.o.

Kellemes hétvégét kívánok!

Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3