Osztályok hírei

Őssszel utoljára

Tisztelt Szülők!

    Matematikából december második hetében kerül sor a Pitagórasz matematikai verseny iskolai fordulójára. Ennek a szabályai a következők. A tanulóknak 60 percük van megoldani 15 példát. Akkor sikeresek, ha legalább 10 feladatukat hibátlanul oldják meg. Ha jó 10 feladat, akkor sikeres megoldók és a 60 percen belül minden megspórolt 4 percért kapnak további 1 - 1 pontokat. Azok a tanulók érvényesülnek leginkább ezen a versenyen, akiknek természetesen jól megy a matek, logikus gondolkodásúak, gyorsak, gyorsan olvasnak és a szövegértésük is jobbak közé tartozik. Az igaz, hogy ez a verseny elsősorban a tananyagban foglaltakra épít, de van jópár típuspélda és számolási gyorsítási lehetőség, melyeket gyakorolni kell még a legjobbaknak is. Az osztályunkból mindenkinek van lehetősége ebbe bekapcsolódni, de természetesen nem mindenki akar, illetve nem mindenkinek jelent ez sikerélményt. Vannak pedig olyanok is, akikben én lehetőséget látok, de a tanulót egy kissé nógatni kell. A célom, hogy az iskolai forduló idejére kikristályosodjon egy 6 - 8 tagú csapat, akiknek mindegyiküknek esélye lehessen sikeresnek lenniük és a legjobbaknak esélyük legyen továbbjutniuk a járási fordulóra. Egyelőre két fordulót oldottunk meg együtt, majd egyesek egyénileg is. A felkészülésben résztvevőket jópontokkal, egyesekkel próbálom motiválni. A tananyaggal is kellően időben vagyunk, mert már egy jó ideje az ezres számkörben számolunk. Azt is gyakoroljuk, hogy mely feladatokat lehet és érdemes fejben megoldani, hogy kell felvázolni, lejegyzetelni példákat a piszkozat lapra és milyen formában kell beírni az eredményeket a leadandó formulára. A hétvégére 13 - an vittek haza feladatokat. Ezeket a tanulóknak maguknak kell megoldaniuk, természetesen rávezető segítséget igénybe vehetnek, hiszen ezzel is tanulnak, gyakorolnak. Én igyekszem úgy szervezni a dolgainkat, hogy aki nem kapcsolódik bele a felkészülésbe aktívan, annak is legyen némi hozadéka közös gyakorlás során, továbbá időnként differenciált óraszervezéssel csoportra szedem a tanulókat, illetve, mint most is a tanulók hazaviszik a feladatokat. Matematikából a versenyen kívül folytattuk a számolást az ezres számkörben. Feleltek a tanulók a bevezetés az ezres számkörben témakörből. Ez mindenkinek jól sikerült. A jövő héten két felelést tervezek, az egyik a tízesekre és százasokra való kerekítésre, az egyes és százas számszomszédokra, a másik felelés pedig az összeadásra és kivonásra ezres számkörben kerek százasokkal, kerek tízesekkel, lesz kiélezve.
    Tervezek egy feleltetést természetismeretből is, téma az anyagok halmazállapota, a víz körforgása és megjelenési formái, előfordulási formái, a vízben elsüllyedő, illetve lebegő anyagok.
    Informatikából gyakoroltuk az írásból és szövegszerkesztésből tanultakat. Elkezdtünk gyakorolni egy új oktatóprogramot, ami segítségével a tanulók magyar nyelvtani, illetve matematikai feladatokat oldhattak meg.
    Szlovák nyelvből nagyon következetesen odafigyeltem, hogy mindegyik tanuló a hét folyamán feleljen le egyrészt a Lienka olvasmányból, illetve a gyakorolt feladatlapból. Az olvasmány elolvasása után a tanulók fordítási feladatot is kaptak, hogy meggyőződjem, hogy minél pontosabban értik is az olvasottakat. A jegyet is az olvasásra és a fordításra kapták. Több minden mellett a hazaküldött feladatlapot így gyakoroltuk: Ruženkina reďkovka je veľká, Ubulova kukurica je žltá, Katkina mrkva je malá, Ruženkina paprika je štiplavá / pálivá /, Katkina kapusta je zelená, Gašparova paradajka je sladká, môj košík je veľký, Cyrilova cibuľa je fialová. A boszorkányosat gyakoroltuk olvasni, minél pontosabban lefordítani magyarra és eldönteni, hogy igaz, vagy nem. Pld. Táto ježibaba je malá a škaredá. Je to pravda. Má ostrihané nechty. Nie je to pravda.... Másik oldal: Kuchár je prvý, má číslo 7. Ježibaba je druhá, má číslo 31. Princezná je tretia, má číslo 27. Nevesta je štvrtá, má číslo 10. Motýľ je piaty, má číslo 42.
    Kérem ne feledkezzenek meg róla, hogy pénteken az iskolánkban Tudok verseny lesz.

Házi feladat:
nyelvtan: 32/3
mat: sárga: 23/1., 2., 3.
szlov: Gyakorolják a fent említett feladatlapot, amely itt is elérhető: feladatlap1, feladatlap 2.
olv.: Egy rövidke olvasmány: A fülesbagoly

Tisztelettel, M. P.

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3