Osztályok hírei

Türelem

Tisztelt Szülők!

    Negyedév eltelt a második tanévünkből. Ahogy említettem az előzőekben, ilyenkor átfogóbb értékelést készít minden osztályfőnök. Az osztály hiányzása 318 óra. Sokan vannak, akik nem hiányoztak, tehát ez a hiányzás két és fél hónap alatt nem kevés. Barátságos, érdeklődő és összetartó társaság. Rendkívül befogadóak, nyitottak és értelmesek. Tanulás terén igyekvőek, szorgalmasak és kitartóak. Munkatempójuk gyors, munkabírásuk nagy. Hangos olvasásuk megfelelő, értő olvasás fejlesztés alatt. Írásuk a gyenge pontunk, de ezt elsőtől tudjuk, ezért rengeteget gyakorlunk. Matematika terén és a nyelvi készségeikben hatalmasat fejlődtek. Magaviseletük jó. Néha adódnak nálunk is apróbb gondok. Pénteken kicsit rendezni kellett soraikat. A nevelés a szülők és a pedagógus feladata is. Nevelési feladatok sokkal fárasztóbbak, de szintén fontosak egy osztály falai között, mint maga az ismeretek átadása. A nevelés egy hosszú folyamat, amit igyekszem a legjobban irányítani úgy, hogy a gyerekeknek helyén legyen az értékrendszerük, fejlődjön személyiségük és a közösségben jól érezzék magukat és mellette kibontakozhasson tehetségük is. Gyakran tapasztalom, hogy türelmetlenek és nagyon hangosak. Nagy hangerővel, rámenősen szólnak a tanítóhoz és egymáshoz. Egyszerűen így vívják ki maguknak a figyelmet /csak maguknak akarják/ és nem tágítanak, amíg el nem érik azt. A mai gyerekeket túl sok inger éri. Rohanó világban élünk. Mi felnőttek is futunk egész nap a dolgunk után. A gyerekeknek is az iskolán kívüli különórái, programjai megszaporodtak. Ők is egyre többfelé szaladnak. Ingerlékenyek, türelmetlenek.

    Magyar nyelv: Olvasókönyvből is és külön szövegértő feladatlapokon is dolgoztunk. A lyukas dió című történetet osztályoztam, de csak az osztály fele tudott egyest szerezni. Az engedetlen bárányok meséhez adott szövegértő feladatokat szintén leosztályoztam. Itt már beírtam minden osztályzatot. Az osztály több, mint fele egyest kapott. Többiek kettest. Önállóan dolgoztak egy nyelvtan feladatlapon is, ismételten főleg magánhangzókkal kapcsolatos feladatokat tartalmazott. Sajnos becsúszott 1-2 hármas osztályzat és pár kettes is. Továbbra is gyakoroljuk a mássalhangzók időtartamával kapcsolatos tudnivalókat. Lassan tollbamondást írunk az eddig tanultakból.

    Szlovák nyelv: Ezen a héten a ruházkodásról beszélgettünk. Átismételtük a tavaly tanult szókincset, szókapcsolatokat. A ruhák megnevezéséhez melléknevet kapcsoltunk ügyelve a helyes végződésekre. Elmondták mit viselnek, kinek a ruhája tetszik. Az erdő állatairól beszélgettünk felhasználva mindent, amit eddig tanultunk. Nagyon jó mondatokat alkottak.

    Matematika: 100-as számkörben számoltunk, kerek tízesekhez adtunk hozzá, számegyenesen tájékozódtunk, egyes és tízes számszomszédokat kerestünk, összehasonlítottunk, felbontottuk a számokat tízesekre és egyesekre. Osztályoztam is őket pár eddig begyakorolt feladattípusból. Nagy megelégedésemre csak ketten nem tudtak egyest szerezni és nagyon sok csillagos egyest oszthattam ki. Pénteken szöveges feladatokból is értékeltem őket. Ez váratlanul érte őket is, engem is. Ugyanis nem betervezett feladat volt, de sajnos a viselkedésük következménye ez lett. Az eredmények is ezt tükrözik. Ezt még hétfőn megbeszélem velük.

    Környezetismeretből lehet projektet készíteni. Az eddig tanultakból bármit. Akár egy növényről, őszről. Rajzot készít a gyerek könyvből, gyereklexikonból esetleg internet segítségével.

Hétvégi feladatok: 2 feladatlap /matematika, szövegértés/

Altató – vers, fejből

    A vers 7 versszakából már 4-et megtanultak. A vershez rajzokat készítettünk a füzetbe, ezek segítségével mondják a verset. Otthon a vers befejezéséhez szintén rajzoljanak, mivel a feleltetésnél minden gyerek a saját rajzaival mondja el a verset.

Kellemes hétvégét kívánok!

Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3