Osztályok hírei

Száz

Tisztelt Szülők!

    Az őszi szünet előtt belekóstoltunk a százas számkörbe. A számkörbővítés bizony fontos lépés a tanulók életében. Nagyon lassacskán tízesével bővítettük a számok tartományát. A cél a biztos számlálás, számfogalom, számolás kialakítása. Ahogy sejtettem, nem mindenkinek mennek könnyen a százas számkörben végzett bevezető feladatok sem. Fontos a számok pontos ismerete, olvasása, egyesével számolás növekvő és csökkenő sorrendben /már itt adódott gond 3 tanulónál, pl. 83, 82, 81, 80, 79 78…vagy számolj párosával 44, 46, 48, 50, 52, 54……vagy 76, 74, 72, 70, 68, 66, 64… , számok összehasonlítása pl.56 kisebb mint 65, kerek tízesek felsorolása, kerek tízesekkel végzett számolások. Akiknek ez nem megy, otthon gyakorolhatják. ….Már elkezdtük az egyes és tízes számszomszédok megkeresését. A Mozaikos kék és zöld munkafüzetben megoldott feladataink ezek begyakorlására szolgáltak. Javaslom golyós számolótábla vásárlását. Jövő hétre már lehet hozni az iskolába. Geometria óráinkon a tükrözéses feladatokra koncentráltunk. Ez sem volt egyszerű feladat. Kétszer gyűrkőztünk neki egy munkalapnak, ismételt magyarázat, közös megoldások után végre sikerült az osztály háromnegyedének egyesre megoldani a feladatokat.

    Hétfőn Anyám tyúkja verset lefeleltettem. Ketten nem tudták, ők kaptak lehetőséget keddig tökéletesíteni tudásukat. A hét folyamán osztályoztam őket olvasásból. Nem panaszkodhatom, szépen olvasnak. Másoltak a tankönyvből. Hat tanuló kapott kettest, többiek egyesre másoltak. Ez azt jelenti, hogy a szöveg hosszúságától függően 2-3 hibával dolgoznak. Most 3 összetett mondatot másoltak, ami 6 rövidebb mondatnak felelt meg. Nyelvtani osztályzatukat ismét a magánhangzók időtartamának helyes jelöléséért kapták. Hetek óta gyakorolt tananyagról van szó, rengeteg gyakorlás után vagyunk. Öt tanuló nem teljesített kitűnően. Nos, ilyen esetben még ezt is soknak tartom. Mert a hógolyó ne hogolyo , a gombóc ne gómboc, a szomorú ne szómoru legyen. És még sorolhatnám. A feladatlapok és a munkafüzetekben már megoldott gyakorlatok alapján otthon is lehet gyakorolni. E mellett természetesen a mássalhangzókkal is foglalkoztunk. Már a rövid és hosszú kétjegyű mássalhangzók helyesírását tanuljuk.

    Szlovák órákon piacon és pékségben vásároltunk. Ezzel kapcsolatosan megtanultuk képezni főnévből melléknevet pl. kakao – kakaová, jahoda – jahodová, kapusta – kapustová….az így képzett mellékneveket főnevekhez kapcsoltuk pl. paradajková polievka, banánová torta, vanilková bábovka….. A vásárlás során párbeszédet alkottak, szituációs játékokban próbálták felhasználni a tanultakat. Szépen, fegyelmezetten, jókedvvel és kitartóan dolgoztak. A hét végére két tanulónak kettest adtam, a többiek egyest szereztek.

    Környezetismeretből lezártunk egy fejezetet. Számot adtak tudásukról. Öt feladatot kaptak: felsorolni az őszi hónapokat, írni 5 mondatot az őszről, megnevezni 5 zöldséget, lerajzolni és megnevezni a növény részeit és leírni mivel szaporodhatnak a növények. Fele osztály helyesen tudta a válaszokat, egyeseket kaptak. Az osztály másik fele ketteseket kapott. Ketten gyengén teljesítettek.

    A karácsonyi fényképezkedésre feliratkozott gyerekek névsorát leadtam. December 4-én jön fényképezni Szitás Zoltán az iskolába. Közeledik a negyedévi konferencia, egy állomás az iskolai tanévben, amikor értékelünk. Én a gyerekekkel már erről beszélgettem. Igyekszem őket ösztönözni és legjobbat kihozni belőlük.

Hétvégi feladatok: 2 feladatlap

Kellemes hétvégét kívánok!
Tisztelettel: Bánki Melinda

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3