Osztályok hírei

Dübörög a tavasz

Tisztelt Szülők!

    A tanulók megkapták a kijavított felmérőt a mondatokról. Mivel ez helyesírási felmérő is volt a megoldásokra a tanulók csak akkor kaptak teljes pontszámot, ha az hibátlan volt. Több esetben is volt több megoldás is. Pld. az első feladatvál, ha az a mondat nem is volt túl esztétikus, de gramatikailag rendben volt, elfogadtam. A 2. gyakorlatnál pedig voltak olyan mondatok, amelyek egyértelműen valamilyenek, de voltak olyanok, amelyeket így is és úgy is lehetett értelmezni így leírva. Több megoldást is elfogadtam. Egy tanulónak lett hibátlan és még 16 - nak lett egyes a felmérő. Magyar nyelvtanból áttértünk a főnevek ragozott alakjára.
    Matematikából folytattuk az írásbeli kivonást. Már abban a fázisban vagyunk, hogy ha egymás alá írjuk, az egyesek és tízesek helyi értékén is átlépjük a tízet.
    Szlovák nyelvből mindenkit lefeleltettem a V supermarkete c. olvasmányból. Többek között elöljárós szerkezeteket gyakoroltunk, beteg - orvos közti párbeszédet alkottunk, írásban is, csütörtökön egyben tartottam az órát, jól átbeszéltük, átismételtünk elég sok konverzációs szituációt, frázisokat. Pénteken gyakoroltunk egy rövidke olvasmányt, a Čo počula lienka Magdalénka na dvore? - t. Amilyen rövid olyan fontos kifejezések vannak benne, pld. Daj pokoj!, Nechaj ma!, Choď preč!, Buď už ticho!, Prestaň!, és a závidieť kifejezés is újdonság volt a tanulóknak. Az írásbeli házi feladatot is erre készítettük elő a füzetbe. A másik feladatlapot azzal kezdtük, hogy megbeszéltük, hogy melyik nyíl milyen irányt jelöl. Mi így gyakoroltuk: múzeum je vzadu, park je vpravo, obraz je hore, hotel je vľavo, kino je vľavo, skriňa je vpredu, telefón je vzadu, tabuľa je vpredu, koberec je dole, lietadlo je hore, košík je dole, lampa je hore, dom je vpravo, mapa je vzadu, okno je vpredu, škola je vpravo, auto je dole. A Čo počula lienka.... olvasmánnyal az a cél, hogy a tanulók tudják folyékonyan olvasni, minél pontosabban értsék. A feleltetéskor kaphatnak olyan jellegű feladatot is, amit az írásbeli házi feladatként készítettünk elő. A feladatlapok itt is letölthetőek: feladatlap 1., feladatlap 2.
    Honismeretből elkezdtük készíteni a Dunaszerdahelyt bemutató A3 - as rajzlapra ragasztott, írt munkánkat. A jövő héten befejezzük. A tanulók ezt hazaviszik és nekik is fog kelleni ennek alapján egy minél önállóbb munkát készíteniük. Ehhez majd felhasználhatják az eddig gyűjtött képeiket. Erről még írok jövő héten, kérem ne aggódják túl ezt a feladatot, mi az iskolában megoldjuk a magunk dolgát a vezetésemmel, a tanulók pedig a lazább, személyesebb feladatot, ahogy tudják.
    Ezen a héten négy tanuló képviselte osztályunkat a Hétmérföldes versenyen, ügyesek voltak. A jövő héten újra elkezdjük a gyakorlást a Pitagórasz járási fordulójára azokkal a tanulókkal, akik az iskolai fordulón sikeres eredményt értek el. Közülük nem tudom mennyit hívnak meg a versenyre, remélem mindet. Kérem ne feledkezzenek meg a paradicsomos akciónkról. Még egy információ, kérem a szülőket, hogy az udvaron lévő gyerekek biztonsága érdekében ne járjanak be autóval az iskolánk udvarára. Úgy gondolom ezt Önök közül eddig sem tette senki.
    A jövő héten matematikából az írásbeli kivonásból, természetismeretből az emlősökből, vakondból, macskából és nyelvtanból a közfőnevek és tulajdonnevek helyesírásából tervezek egy rövidebb írásbeli feleltetést. Ha összejön írunk egy tollbamondást is.

Házi feladat:
mat : lila: 84/2 ami maradt, sárga: 40/2
nyelvtan: MF: 42/1., 2.,
olv: Tücsök: Az elefántfóka
szlov: olv.: Čo počula lienka, feladatlapon az irányok és az előkészített írás

Tisztelettel, M. P.

Legfrisseb osztályhírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com