Osztályok hírei

Most a pihenés ideje jött el

Tisztelt Szülők!

    Újra pihenünk egy hetet. A tanulók megérdemlik. Sokat és jól dolgoztak a karácsonyi szünet óta. Azt mondhatom, hogy sikerült ebben az összefüggő szakaszban megvalósítani a terveinket.
    Magyar nyelvből olvasásból minden órán új olvasmányt vehettünk, fogalmazásból ezen a héten is az elbeszélő fogalmazás tárgyalás részét gyakoroltuk úgy, hogy képek segítségével kellett megalkotnunk egy kész bevezetés és befejezés közé magát a történetet. Érdekesek ezek a fogalmazás órák, mert a tanulók mindig sok ötlettel állnak elő, lehet miből válogatni, mit alakítani. Már alig várom a hetet, ami lassan eljön, hogy csoportokban saját maguk írjanak először egy leíró fogalmazást. Nyelvtanból a főnevek fajtáival és helyesírásával foglalkoztunk. A tanulók megírták a bejelentett írásbeli feleletüket a mondatokból. Inkább gyakorlatias jellegű volt, azt már mondhatom, hogy mindenki nagyon időben képes volt leadni a munkáját, nem volt, akinek sok lett volna.
    Matematikából nagyon sűrű volt. Hétfőn még gyakoroltuk a fejbeni kivonást, szerdán a különbség eredményének a tízesekre és százasokra való becslését és csütörtökön, pénteken pedig belevágtunk az írásbani kivonás legegyszerűbb formájába.
    Informatikából az utóbbi két hétben gyakoroltunk pontos hívószóval felmenni az internetre, a kiválasztott weboldalra, miként kell elkezdeni egy foglalkoztató tevékenységet és gyakoroltuk a Windows program számológépének a használatát, szövegszerkesztésből pedig gyakoroltuk a helyes korrigálást. Pontosan ez abból állt, hogy a tanulók megkeresték az Egyszer volt. hu weboldalt és kinyitottuk a játék részét, amiben a buborékos játékot gyakoroltuk. A számológépet miként kell megkeresni, kinyitni és a négy alapműveletet elvégezni hatalmas számokkal is akár. A korrigálás pedig abból állt, hogy leírtunk egy - két mondatot és abban szavakat cserélgettek a gyerekek. Most még csak a backspace gombbal töröltünk, a bejelölős, több mondatrész kitörlése a delete gombbal majd a későbbiekben lesz. Az informatika nagy népszerűséget élvez a tanulók körében. Úgy szervezem az órákat, hogy ha játszanak is a tanulók, az ne legyen öncélú. MIndig legyen többféle tevékenység, rajzprogram, szövegszerkesztés, weblapra való belépés, a játék elindítása, maga a játék se egy bugyuta, hanem logikai legyen, kis verseny, majd a program letevése a tálcára, elő egy másik program és ha az óra végén még van idő, egy 4 - 5 perces játékkal a végén és a legvégén minden programból való korrekt kilépés, az alaplap előhívása.
    Képzőművészetből egy akváriumi élőkép alkotását alkották meg a tanulók. Ehhez csak annyit tettünk hozzá, hogy az akvárium szó a latin aqua, víz szóból ered, hozzá lehet kapcsolni az akvarel, aquapark, Bonaqua szavakat.
    Szlovák nyelvből mindegyik tanuló lefelelt az olvasmányból és a feladatlapból. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az osztályzat öt jegyből áll. Tehát ha valaki kettest visz haza, azt sem adják ingyen. Több minden mellett foglalkoztunk a V supermarkete c. olvasmánnyal. A cél, hogy a tanulók minél folyékonyabban olvassák a szöveget, minél pontosabban tudják lefordítani és a szöveg alatti négy kérdésre tudjanak minél kielégítőbben felelni. Továbbá foglalkoztunk azzal, hogy ktoré sú pekárenské, mäsové, mliečne výrobky a čistiace potreby. Fejből, kérdés alapján a tanulók próbáltak minél többet felsorolni. Fontos, hogy tudják a már begyakorolt szavak mellett a špongia, handra, metla, tvaroh, smotana, maslo pontos jelentését és tudják a közismert szavak pontos alakját: saláma, klobása, slanina és ! , szlovák órán ilyet nem gyakran gyakorlunk, hogy tudják mi a párky magyarul, virsli. Továbbá foglalkoztunk a môžem szó használatával, ragozásával, jelentésével. A feladatlap gyakorlata: Čo môžeš robiť, keď si chorý / á /? Először is pontosan lefordítottuk a 8 mondatot. Legtöbbet az utolsó kettővel: Môžem užívať lieky, ktoré mi predpísal lekár. Môžem lúštit krížovku. A lúštit szóra mi pontosan a megfejteni szót használtuk. A tanulóknak az az írásbeli feladatuk, hogy ezt a nyolc mondatot írják le úgy ahogy betegség idején aktuális, pld. Nemôžem ísť do školy. A feladatlap a tanulóknál, vagy itt is letölthető. A szünet után a vásárlás lesz a konverzáció középpontjában.
    Honismeretből a tanulókkal az első héten pénteken elkezdünk egy ismertető transzparens készítését. Pénteken a tanulók kapnak egy A3 -as rajzlapot és képeket. Elkezdjük a munkát. A téma Dunaszerdahely városa lesz. Elkezdünk képeket ragasztani a lapra és ezekhez ismertető írásokat írni. Majd pénteken hazaviszik a még zömében üres A3 -as lapot és az lesz otthon a dolguk, hogy két hét alatt ragasszák tele és írjanak a képekhez újabb szövegeket. A képek ne legyenek nagyok, hogy lehessen írni hozzájuk. A tanulókkal megegyeztem, hogy gyűjtsenek pár képet régi naptárból, újságból Dunaszerdahelyről. A nem dunaszerdahelyiek egy - két mondat erejéig és képpel említsék meg falujukat.
    Berill, Roli és Máté méltón képviselték iskolánkot szerdán a járási szavalóversenyen. Nagy dicséret érte. A szünet utáni héten csütörtökön lesz a Hétmérföldes verseny. A verseny délelőtt az ebédlőnkben lesz. Az arra készülő tanulóknál náluk vannak a mesék és a felkészítő gyakorlatok. Megbeszéltük ezeket hogyan gyakorolják otthon. Már most írom, hogy március 26 -án ( kedden ) egy rég tervezett programunk valósul meg. Félix apukája a motor ebben. Felajánlotta és ennek én nagyon örültem, hogy az egész osztályt meghívja egy foglalkoztató, tanulmányi kirándulásra a dunaszerdahelyi üvegházukba. Délután, 13.00 órakor indulnánk az iskolánktól busszal a kb. 3 órás elfoglaltságra. Kb. négyre jövünk vissza. Azért írom már most, mert ha tudják tegyék szabaddá ezt a délutánt a gyerekeknek, mert jó lenne, ha minél többen, vagy éppen mindenki ott lehetne. Biztos vagyok benne, hogy módszertanilag elsőrendű új ismereteket szereznek majd a paradicsomtermesztésről és egyáltalán a növénytermesztésről.
    Újra lehet, most éppen húsvéti fotós üdvözlőlapokat csináltatni. Bővebben a szünet után az iskolában az érdeklődőknek.

Házi feladat:

olv.: Tilinkó és a bíró
mat.: sárga, 38/ 1., 2., 3.
nyelvtan: MF. 41/8a
szlovák: a fent leírtakat gyakorolhatják

    Több tanuló jelezte, hogy hosszabb, rövidebb kirándulásra mennek családdal, kívánom, szép élményekkel és egészségesen térjenek haza! Aki teheti pihenjen egyet gyerekeikkel és mindenkit kipihenve várok egy hét múlva.

Tisztelettel, M. P.

Legfrisseb osztályhírek

Közelgő esemény

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • dummy+421 31 552 53 85

  • dummy mj.vambery@gmail.com