Szakkörök

Március idusán

Tisztelt Szülők!

    Az iskolában a 48 -as forradalmat egy szép megemlékező műsorral ünnepeltük meg, napköziben is készítettek a gyerekek nemzeti színű zászlókat és újra feleelevenítettük a Nemzeti dal c. verset, amit mindenki megtanult. Az 1848 - as dátum pedig felkerült az időegyenesünkre. Nem tudom Önöknek mit jelent 1848., de nekem annál többet, minél jobban megismerem pld. Batthyány Lajos, első magyar miniszterelnök, vagy Damjanich János, volt tábornok egész elképesztő önfeláldozását. Aki elolvassa Damjanich imáját, amit kivégzése előtti éjszakán írt, másképp gondolkodik elődeink helytállásáról. Én megpróbálom a tanulóknak életkorukhoz képest a leghitelessebben, ami tőlem telik közvetíteni ezt a történelmi eseményt évről, évre. Most ott tartunk, hogy említettük, hogy a magyarok a szabadságért keltek fel a Habsburgok ellen, említettünk három nevet, Petőfit, Kossuthot és Széchenyi Istvánt.

    Matematikából az összeadást és kivonást tízesátlépéssel százas számkörben folyamatát szedtem szét fokozataira. Erre a hétre hat rész volt betervezve, de negyedik után le kellett állnunk, mert gyakorló fázisra volt szükség. Az a tíz tanuló kezdte el ezeket a felmérőket írni, akik a tavaszi szünet előtti felmérőt nem írták meg, illetve nem egyesre írták meg. Most ott tartunk, hogy akiknek arra szükségük van, gyakoroljuk a 90 - 37 = típusú feladatokat. Ha ez menni fog, továbblépünk a felmérőkkel, hogy pontosan képben legyek, ha vannak hiányosságok, kinél melyek azok, mit kell tökéletesíteni. Az egész osztállyal pedig a szorzás és osztás bevezetésénél tartunk.
    Szlovák nyelvből a foglalkozásokkal foglalkoztunk, melyek a tankönyvünk 9. és 11. oldalon is megtalálhatóak. Ebből készítettem egy feladatlapot, melyen nincs szöveg. A képekhez a szöveg segítségül a tankönyvben van, ami nincs, azt pedig így gyakoroltuk: Nataša chce byť krajčírkou, lebo má niť. Nataša chce byť kuchárkou, lebo má naberačku. Vierka chce byť upratovačkou, lebo má vedro. Zdenko chce byť zubárom, lebo má zubnú pastu. Tamara chce byť učiteľkou, lebo má tabuľu. Tamara chce byť lekárkou, lebo má teplomer. Aurel chce byť šoférom, lebo má auto. A feladatlap itt is letölthető. Gyakoroltuk továbbá olvasni és lefordítani a tankönyv 18. oldalon található hat állatleírást.
    Pár dolog, hogy mi várható az elkövetkező két hétben. A jövő héten kedden a nyitrai gyakornok diákok befejezik tevékenységeiket nálunk, ők fogják végigtanítani a napot, természetesen úgy, ahogy azt velem előkészítettük és az én jelenlétemben. Szerdán én megyek a somorjai alapiskolába a kilencedikesek esedékes monitorozásának ellenőrzésére. A jövő hét utáni héten pedig figyelem, csak hétfőn és kedden tanítunk, mert szerdán, 28 - án, mint mindegyik dunaszerdahelyi alapiskolában igazgatói szabad lesz, utána pedig húsvéti szünet.

Házi feladat:

olvasás: Az osztozkodó róka
írás: A fenti olvasmányból a tanulók írjanak le 12 - 12 főnevet és igét a nyelvtan füzetbe!
matematika: Feladatlapon. Itt is letölthető. Akiknek a fent említett összeadást kell gyakorolniuk, ők mást kaptak feladatul.
szlovák nyelv: Gyakorolhatják a fent említett feladatokat. Mindkét csoport.

Tisztelettel, M. P.

DSC02781

 

DSC02790

 

DSC02799

Elérhetőségek

Hviezdoslav utca 2094/2, 92901 Dunajská Streda

  • 001npedit2
  • 002efsr
  • 003pop3